Paul Eykenduyn -
werkt met zijn straatgenoten aan verbinding

“Iedereen in onze straat vindt wel iets leuk! En doet dus aan iets mee. Dát is het geheim.”
Paul Eykenduyn is sinds 1980 woonachtig in Hilversum. Hij was met zijn vrouw een van de eerste bewoners van de Zwinglilaan in Kerkelanden. Een straat met zo’n 80 huizen, ontworpen door het antroposofisch architectenbureau Alberts en Van Huut. De bewoners in de laan zijn actief en echt op elkaar betrokken. Paul: “We zoeken elkaar op ‘in het doen’. Gewoon samen aan de slag, als bewoners, en op basis van gelijkwaardigheid.”

Het met elkaar dingen doen typeert volgens Paul de straat en haar bewoners. “Zo hebben we elkaar ook snel leren kennen. Het begon met allerlei klussen die voor de eerste bewoners van belang waren. Zo misten we in het huisontwerp eigenlijk een dakgootje. We maakten een intekenlijst, zochten een loodgieter die de totale klus wilde doen en zo hadden we binnen no-time allemaal dat gootje. Dat idee was eigenlijk onbewust de eerste stap. Het praktische werd gevolgd door het persoonlijke. We zijn altijd op elkaar betrokken geweest en vinden steeds weer aanleidingen om wat met elkaar te doen.”
 

Samen voor het hogere doel
Samen iets willen bereiken lukt het best, als je een ‘hoger doel’ hebt. Niet alleen voor jezelf als bewoner, maar ook voor elkaar, de straat, de gemeente. Paul diept wat mooie voorbeelden op. “Zo’n 20 huizen hadden een kavel die afweek van een natuurlijke grens, gevormd door een lange rij eikenbomen. We wilden graag het snippergroen kopen van de gemeente. Tegelijkertijd wilden we het open uitzicht behouden op het achtergelegen weiland. Dus liever geen schuttingen. Dus boden we de gemeente aan, een zogenaamde erfdienstbaarheid te vestigen op de grond: geen schuttingen! De gemeente wilde toen best meewerken aan die snippergroenverkoop, maar alleen als we dat in één keer voor alle eigenaren konden regelen. Het leek lastig. De ene eigenaar zou er 2 m2 bijkrijgen, een ander pakweg 30. En naar de notaris voor 2 m2 is een dure grap. Maar in goed overleg met elkaar lukte het, tot verbazing van de gemeente. Wij kregen de grond en de gemeente bleef verschoond van schuttingen. Met elkaar bereikten we dat hogere doel.

Feestje te goed
Een ander voorbeeld dat Paul direct te binnen schiet, is het 25-jarig bestaan van de straat. “Dat was echt een mijlpaal. Het idee was om een feest te organiseren voor iedereen die hier woont en gewoond heeft. Dus vroegen we de bewoners: van wie heb je het huis gekocht? Wie woonden hier eerder? Inmiddels was het weiland eigendom geworden van het Goois Natuurreservaat. We nodigden ook hen uit, net als de wijkwethouder en de architecten. Kortom iedereen die een rol had in het ontstaan van de straat. En zo vierden we september 2016 met 130 mensen feest. Dat heeft echt tot enorme verbinding geleid, want meer dan de helft van de bezoekers speelde een actieve rol in de organisatie. Het leidde tot een Facebookpagina voor de straat en twee What’s App-groepen, waarmee een informatiestroom werd gecreëerd voor iedereen. En inmiddels staan we te popelen om de 30 jaar nog even te gaan vieren, want door corona hebben we nog een feestje te goed!”

Handen uit de mouwen
Het volgende project diende zich twee jaar geleden aan: de verduurzaming van de straat. Paul: “We waren een beetje opgeschud door berichten uit de gemeente over zonnepanelen, goed isoleren, wellicht een warmtenet en de mogelijkheid van elektrische deelauto’s. We hebben in de Koepel en de Emmauskerk twee bijeenkomsten belegd, gevraagd wie zich wilde aanmelden voor werkgroepen en zijn gewoon gestart. We deden kennis op, deelden die met elkaar en konden zo leveranciers selecteren die ons een aanbod wilden doen voor de hele straat. De zonnepaneelleverancier gaf iedereen die een ander aanleverde voor panelen, standaard al een vriendenbonus. En ja, er was weer een hoger doel! Wij wilden als straat heel graag een AED, omdat de dichtst- bijzijnde in het WC Kerkelanden hangt. Daarbij had een aantal bewoners zich opgegeven voor een reanimatiecursus. Via Buurt AED kun je een 30-dagen sponsoractie starten om met elkaar 50% van de kosten bijeen te brengen. De andere helft sponsort Philips. Dus wij dachten: zouden we de vriendenbonus van de zonnepanelen misschien als sponsorbedrag kunnen inbrengen? Nou, iedereen vond het een prachtplan, zette zijn handtekening eronder en de panelenleverancier had een prachtige marketingstunt. Nu hebben we prachtige panelen èn een AED in onze eigen straat: ‘Zonnestroom kan levens redden!’”

Geen geneuzel of geklaag
Voor Paul is het de kunst om mensen te verbinden rond wat ze leuk vinden. “Inmiddels hebben we daardoor ook zo’n 20 geadopteerde boomspiegels vol voorjaarsbollen en zomerbloeiers en een ‘Zwinglibieb’, een huisbibliotheekje in de straat. Iedereen in onze straat vindt wel iets leuk; start iets of doet mee. Dát is het geheim. En we merken dat het ook werkt in samenspel met de gemeente. Omdat ze weten dat we het op een goede, serieuze manier voor elkaar krijgen. We hebben geen vereniging nodig met een hoop bestuursgedoe. Hier geen geneuzel of geklaag. Meedoen is immers geen verplichting. Blijven mensen liever op zichzelf, ook goed. Dat respecteren we van elkaar.”

Aanwaaien en welkom heten
“We kijken in onze straat naar elkaar om. Door die activiteiten leer je elkaar kennen. Als persoon en ook waarvoor je bij elkaar terecht kunt. We hebben professionals in de zorg, mensen die makkelijk iets kunnen organiseren, technische mensen, natuurminnaars, mensen die lekker kunnen koken of juist weer goed zijn in juridische stukken. Heb je hulp nodig, dan staat er altijd wel iemand klaar. Ook met corona kenden we hier veel onderlinge solidariteit. Op het niveau van een straat werkt dat wel sneller dan in een wijk of buurt. Als er nieuwe bewoners komen, weet iedereen dat wel. En dan waai je aan, heet je iemand welkom. We zeggen wel eens gekscherend: Kom je hier wonen, dan hoor je erbij en word je ‘Zwingliaan’. En als je verhuist word je automatisch lid van ‘de Buitensociëteit’. Zie het als een vanzelfsprekende blik naar de mensen om je heen. Samen? Dat is écht leuker!” 

Wil je meer informatie over Samen is Leuker! Of jouw verhaal over het maken van verbinding delen?
Mail of bel met Katinka Boot, projectcoördinator namens Versa Welzijn
kboot@versawelzijn.nl, 06-47191994.