SWIPE DOWN
SWIPE DOWN
NIEUWS
BERICHTEN

Nieuwsbericht afbeelding

OPEN035 partners in de spotlights: de Bibliotheek en Music around the Fireplace.

Leestip: elke week kun je in Gooi en Eembode meer te weten komen over de partners van OPEN035. Niet alleen vertellen ze iets over zichzelf, maar ook over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: de Bibliotheek en Music around the Fireplace. * * * OPEN035 zet creatief Hilversum weer op de kaart De coronapandemie heeft de afgelopen jaren grote impact gehad op het culturele aanbod in Hilversum. Cultuurnetwerk Hilversum heeft daarom binnen haar organisatie de krachten gebundeld en het evenement OPEN035 gecreëerd. Dit festival vindt op 27 augustus vanaf 10.00 uur plaats op verschillende locaties om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor alle Hilversummers. De komende weken verschijnt er elke week een duo-portret waarin de participerende instellingen aan bod komen. Deze week: de Bibliotheek en Music around the Fireplace. De Bibliotheek is al sinds 1930 gevestigd in het gebouw op de ’s-Gravelandseweg. Naast het uitlenen van boeken, is de maatschappelijke functie van de bibliotheek in de afgelopen jaren steeds groter geworden. “Het is veel meer geworden dan het ooit was: educatie, kinderen leesplezier bijbrengen, techniek, 3D printen en robotica”, vertelt directrice Els Brons. Tijdens OPEN035 organiseert de Bibliotheek ‘Spoken Word’ op de Kerkbrink. “Onze stadsdichter Charlotte de Raad verzorgt samen met een team van Spoken Word-artiesten verschillende optredens om mensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met taal en ritme.” De tweede activiteit is in de bibliotheek: ‘Human Library’, waarbij je in plaats van een boek, een mens leent. “Dit zijn mensen waar je normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komt. Het is nog een verrassing wie dit precies zijn. Deze mensen kun je lenen; je er een drankje mee kunt drinken en vervolgens ontstaan er gesprekken. Het is een hele mooie manier om mensen te ontmoeten”. Music around the Fireplace doet ook mee aan OPEN035. Dit is een maandelijks evenement waarbij singer-songwriters op de laatste donderdag van de maand optreden. Het wordt gerund door vrijwilligers vanuit hun liefde voor muziek. “Wat bijzonder is aan het evenement is dat hier nog echt geluisterd wordt naar de muzikanten. Dat is tegenwoordig – helaas – zeldzaam”, vertelt oprichtster Marjolein de Swart. De optredens vinden plaats in een knusse huiskamersetting op de Korte Noorderweg 22. Tijdens OPEN035 wordt er een uitzondering gemaakt waarbij het evenement nu eenmalig op zaterdag 27 augustus wordt gehouden. Normaal betaalt men een ticketprijs, maar tijdens OPEN035 is de toegang gratis. Er zullen twee singer-songwriters optreden: James Walker en Sophie Janna. Naast een line-up van artiesten heeft het initiatief ook altijd een line-up van speciaalbieren dat geselecteerd wordt door de Hilversumse podcastmakers van ‘Schuim der aarde’ en zij zoeken ook nu het bier uit.

Nieuwsbericht afbeelding

OPEN035 partners in de spotlights: Kunstuitleen en LAB Mediaplein.

In Gooi en Eembode stellen OPEN035 partners zich voor en vertellen ze over hun bijdrage aan OPEN035. Met in dit artikel: Kunstuitleen en LAB Mediaplein. * * * Hilversumse organisaties maken kunst toegankelijk Cultuurnetwerk Hilversum heeft een nieuw evenement gecreëerd, OPEN035. Dit festival vindt plaats op 27 augustus vanaf 10.00 uur op verschillende locaties in Hilversum. De komende weken komt er een duo-portret waarin participerende instellingen aan bod komen. Deze week: Kunstuitleen en Museum Hilversum. Kunst lenen, en later weer terugbrengen. Volgens Rolf Nieuwenhuijse, directeur van organisatie Kunstuitleen, is dit een ideaal concept. Kunstuitleen is een kunstwinkel gevestigd naast de bibliotheek van Hilversum. “We hebben een brede collectie kunst van kunstenaars zoals schilderijen, foto’s, beelden en sculpturen, die bij ons aangesloten zijn. Mensen kunnen kunst bij ons kopen of lenen om dan zonder verplichtingen kunst in huis te hebben.” Tijdens OPEN035 wil Kunstuitleen dit concept bekend maken en zijn er in de kunstwinkel aan de ’s-Gravelandseweg 55a optredens van een dichter en een zanger(es) terwijl bezoekers de kunst in de winkel kunnen bewonderen. Ook fietst een medewerker van Kunstuitleen met een bakfiets vol kunst door het centrum. LAB Mediaplein is een initiatief van de Bibliotheek, Museum Hilversum en Beeld & Geluid en gevestigd aan de Kerkstraat. “Wij organiseren voor OPEN035 onder andere projecten rondom mediawijsheid voor scholen, tentoonstellingen, workshops en nodigen bekende tv- en radiopersoonlijkheden uit om over hun vak te vertellen. Ook zijn wij bezig met het maken van een studio met mediafaciliteiten en een makerslab waar mensen straks met robotica en green screens aan de slag kunnen. Beide worden na de zomer geopend”, vertelt programmeur Sietske van Weerden. Tijdens het evenement heeft LAB Mediaplein activiteiten bedacht waarop iedereen op een speelse manier met media bezig kan zijn. Op de Kerkstraat kunnen kinderen een eigen avatar creëren door deze fysiek te tekenen, te knippen en te plakken. “Die scannen we vervolgens in waarna die monsters in een visueel spel tot leven komen. Door te bewegen kunnen de kinderen de monsters ook laten bewegen.” Ook kunnen mensen een festivalfoto maken waarbij er gebruik wordt gemaakt van een green screen. Hierdoor kunnen er allerlei gekke achtergronden worden ingesteld voor op de foto. Ook werkt de organisatie samen met Beeld & Geluid aan de rollerdisco bij de Gooische Brink. Aan de voorkant van de passage organiseert LAB Mediaplein een levensgrote digitale flipperkast waar mensen tegen elkaar kunnen spelen. In alle activiteiten komt de combinatie tussen de echte en de virtuele wereld samen.

OVER
ONS

OPEN035 is een gloednieuw festival. Samen met talloze culturele organisaties zetten we 27 augustus de stad op z’n kop en laten we het centrum van Hilversum als vanouds bruisen. Je doet tijdens dit ééndaags festival ontelbaar veel nieuwe ervaringen op, met belevenissen voor jong en oud. Je kijkt film op het Marktplein, ziet het Raadhuis in vuur en vlam staan, kunt gamen op straat, samen muziek maken - ook zonder ervaring - en een avatar ontwerpen en tot leven laten komen. In een bakfiets en buiten op straat komen de kunstwerken je tegemoet, er is een muziekspeeltuin en een opera voor kinderen en nog veel en veel meer. Met al deze activiteiten voor jong en oud laat cultureel Hilversum zich van zijn beste kant zien. Deze festivaldag vormt de aftrap van de gelijknamige samenwerking tussen Hilversumse culturele instellingen en de wijken, om met OPEN035 kunst en cultuur toegankelijker te maken voor iedereen.

Let op: alle activiteiten op 27 augustus zijn gratis toegankelijk!

SOCIALS

PARTNERS

CONTACT

Contacteer ons