Shiva Zanoli -
'actieveling'

U kunt haar kennen, want enige weken geleden stond er een lang artikel over haar in de Gooi- en Eemlander: Shiva Zanoli. Zij is wereldberoemd in het Gooi e.o., omdat zij vrijwel dagelijks hardloopt! Deze gezonde, gezwinde en goedlachse vrouw straalt een en al positieve energie uit.

Shiva is in 1979 in Eemnes geboren. Haar vader omschrijft zij als een ‘bijzondere paradijsvogel’; haar moeder werkte in de kantine van de IKON. Ze heeft een jongere broer, die buurtwerker is. Na de Middelbare school volgde ze een Mbo-opleiding: die voor werken met onder meer ouderen en mensen met een beperking, maar zij belandde vrij snel in de psychiatrie. Met ‘veel bloed, zweet en tranen’ -naast haar baan en gezin- behaalde ze vorig jaar haar bachelor ‘SPH-GGZ-agoog’. Ze is nu geruime tijd in de ambulante psychiatrische zorg actief, bij de ‘Rembrandthof’, nabij Gooiland. Daar werkt zij met mensen die op diverse ‘levensgebieden’ psychisch kwetsbaar zijn, zoals problematiek rond wonen en verslavingen. Daarnaast is Shiva ook trajectbegeleider: ze koppelt maatschappelijk betrokken werkgevers aan ‘gemotiveerde werknemers met afstand naar de arbeidsmarkt’.

De naam ‘Shiva’ is afkomstig van de bekende Hindoestaanse oppergodheid en betekent onder meer: ‘welzijn’. ‘Zanoli’ is afkomstig van de Zwitserse achtergrond van haar moeders kant. Ze heeft een zoon van 13 jaar: Ajay. Zijn vader is een Nieuw-Zeelander, die na hun scheiding Down Under is blijven wonen. De nieuwe partner van Shiva is Curtis, wiens dochter Mayna (11) en zoon Jayden (13) om het weekend bij hen komen in hun appartement aan de Kolhornseweg. Allemaal bijzondere mensen met bijzondere namen; heel bijzonder dus.

Shiva’s hobby’s betreffen met name vele sporten, zoals kitesurfen, windsurfen, fietsen, yoga en hard lopen. “Ik houd van actie, bewegen, avonturen, nieuwe dingen ontdekken en andere uitdagingen.” Na de geboorte van Ajay concentreerde ze zich op hardlopen, dat ze gestaag uitbreidde. Tegenwoordig rent ze dagelijks hele trajecten, variërend van vier kilometer tot ‘ultra-marathons’, waarbij haar record is: 66 kilometer! Waar ik daar minstens een maand over zou doen, deed zij in enkele uren. Ze loopt vaak in haar uppie, maar soms ook met anderen en doet dit puur op eigen kracht, vooral in de vroege avond of ’s avonds. Het liefst loopt ze over de Hoorneboegse Hei, die ze ‘haar achtertuin’ noemt, omdat Shiva vlakbij deze hei woont, met uitzicht op de vrij rond kuierende runderen (en mensen) aldaar.

Ze trok in 2020 landelijke aandacht, omdat ze zich had voorgenomen in dat jaar in alle 352 gemeenten in Nederland hard te lopen. Dat is gelukt! Natuurlijk niet één gemeente per dag, want soms liep ze op één dag wel door drie of vier gemeentes; van Limburg tot Groningen en van Texel tot Zeeland: “Ik zie dan ook hoeveel mooie plekken ons land heeft!”

Nadat ze in 2010 met haar zoon uit Nieuw-Zeeland was teruggekomen, wilde ze weer terug naar haar geboortestreek: het Gooi; ze vond vrij snel haar huidige appartement. Hilversum heeft voor haar veel aantrekkelijke kanten, zoals leuke winkels, veel gevarieerde horeca en natuurlijk veel natuur eromheen. Ze is niet alleen in tien seconden op de hei, maar ook binnen tien minuten in het centrum. Bovendien ligt onze omroepstad lekker centraal. ‘Heb je een favoriete locatie alhier?’, vraag ik aan deze energieke vrouw van 41, met het uiterlijk van iemand van 31. Shiva: “Ik ben ook een Bourgondiër, die houdt van dineren met een vijfgangenmenu en een goed wijntje, maar natuurlijk alles in evenwicht en met mate. Ik vind dat je lekker moet genieten van het goede des levens! Mijn favoriete lunchzaak is ‘Your Coffee’, in het centrum, vlakbij de Hema, waar ze in een relaxte sfeer lekkere dingen serveren voor een leuke prijs.”

Er zijn twee dingen die Shiva in haar stad wat storen: veel straten met éénrichtingsverkeer; ‘al hebben hardlopers daar weinig mee van doen, haha’. En: de hardnekkige hondenpoepjes op de stoepjes. Omdat veel mensen hun hond op de hei uitlaten en die soms hun behoefte niet kunnen ophouden (de honden, bedoel ik), kan ze zich erg ergeren aan de baasjes die ‘de shit’ letterlijk voor anderen laten liggen.

Positief ingesteld als zij is, zou ze het erg goed vinden als de gemeente meer faciliteert om buiten te bewegen en te sporten. Zo zijn bij de ‘berg’ bij Anna’s Hoeve enkele sporttoestellen neergezet waar men extra mee kan ‘spelen’. “Dat zou best op meer plekken mogen gebeuren, want”, stelt deze sportieve vrouw, “bewegen is voor iedereen heel goed en gezond. Zeker in deze nare Coronatijden!”

Tot slot: haar droom? “Ik wil graag zelfstandig een soort van ‘mental coach’ worden, die met de mensen bijvoorbeeld al wandelend hun problemen bespreekt en aanpakt. Want fysieke gezondheid heeft invloed op je mentale gezondheid en andersom. Zo promoot ik ook ‘koude-training’: letterlijk de kou in en ook het koude water in, want dat stimuleert je wilskracht, je weerstand en je mind-set! Mensen moeten beseffen dat ze zelf de keuzes maken voor hun leven en gezondheid. Ik geloof heilig in de kracht van mensen, die vaak veel meer kunnen dan ze denken!”

Shiva: leef, beweeg en geniet!
 

Frans J. Kwantes

Hilversum, 15 april 2021

Foto: Janneke Poort