Through the eyes of Ako: schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl

Geachte lezer,

Afgelopen week was ik op de zwemles van mijn nichtje bij zwembad De Lieberg. Het is fantastisch om te zien dat kinderen op jonge leeftijd al kunnen zwemmen in Nederland. Naast dat zwemmen super gezond is voor je lichaam, is het ook belangrijk dat men zich kan redden in situaties waarin zwemmen nodig is. In Nederland is het niet verplicht om zwemdiploma's te hebben, maar het is wel belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen zeer zwemveilig zijn in ons waterrijke land. Dit kan worden bereikt door het behalen van een zwemdiploma.

Het was erg warm in De Lieberg en ik kwam in een ontspannen sfeer terecht. Dit bracht me terug naar mijn eigen ervaringen met zwemles in mijn jeugd. Het begon allemaal in het asielzoekerscentrum, waar we op de basisschool naar zwemles gingen. In het begin schaamde ik me vooral, omdat jongens en meisjes gemengd waren. Waar ik vandaan kom, is dat niet gebruikelijk. Zwemles is daar niet voor kinderen, maar meer voor volwassenen.

In islamitische landen, zoals Irak, wordt er vaak apart gezwommen tussen mannen en vrouwen. Dit heeft alles te maken met de islamitische cultuur en religie, waarin het voorkomen van seksuele verleidingen tussen mannen en vrouwen belangrijk is. Ik kan me herinneren dat ik in mijn jonge jaren samen met mijn moeder naar het zwembad ging, waar geen mannen aanwezig waren. In Irak zijn er vaak speciale dagen en uren waarop alleen vrouwen toegang hebben tot het zwembad en mannen geen toegang hebben. Op deze manier kunnen vrouwen onder elkaar zwemmen en sporten, zonder zich zorgen te maken over mannen die naar hen kijken of hun gedrag beoordelen. Dit wordt vaak als prettig ervaren door vrouwen uit deze landen en culturen, omdat ze zich op deze manier kunnen uiten en ontspannen.

In Nederland is het gebruikelijk dat mannen en vrouwen samen zwemmen en is er geen sprake van apart zwemmen. In zwembaden zijn er vaak wel gescheiden kleedkamers en douches, maar dit heeft meer te maken met privacy dan met religieuze of culturele aspecten. Bijvoorbeeld in de sauna is het ook heel normaal dat er geen scheiding is tussen mannen en vrouwen, er zijn zelfs sauna's waarbij men naakt is. Dit zou heel raar en ongepast zijn in een streng religieus land als Irak.

Het verschil in cultuur tussen Irak en Nederland zorgt voor een verschil in hoe er wordt omgegaan met zwemmen en privacy. Waar in Nederland mannen en vrouwen zonder problemen samen kunnen zwemmen, hechten islamitische landen meer waarde aan het apart zwemmen van mannen en vrouwen.

Of men nu in Nederland woont of in een islamitisch land, zwemmen is een heerlijke manier om te ontspannen en fit te blijven. Het is belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt in het zwembad en zich kan concentreren op het zwemmen en sporten. Of er nu apart gezwommen wordt tussen mannen en vrouwen of niet, het belangrijkste is dat iedereen zich prettig en veilig voelt. Wat voor mij aanvankelijk een nieuwe ervaring was, heeft uiteindelijk tot gewenning geleid.

Nogmaals bedankt voor jullie tijd en aandacht. Hopelijk tot de volgende keer met nieuwe verhalen en inzichten over de verschillen in werelden en culturen.

Tot de volgende bladzijde,

Ako

Ako Shewan

Mijn naam is Ako, ik ben 32 jaar oud en circa 20 jaar geleden ben ik samen met mijn moeder en broer naar Nederland gevlucht vanuit Irak wegens de oorlog. Als kind zijnde weet je natuurlijk niet wat je overkomt omdat je zo goed mogelijk beschermd wordt door je ouders. Maar momenteel kan ik met alle liefde en waardering spreken over hoe we met open armen zijn ontvangen. In deze rubriek zal ik ingaan op mijn ervaringen in het dagelijks leven in Nederland en de verschillen met het land waar ik vandaan kom.

Actueel