Arenapark

 

De toekomst van het Arenapark: “We zouden graag zien dat er wat meer tempo komt”

De renovatie van het Arenapark is nu echt onderweg. Eind juni nam Hilversum het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS aan om het stedenbouwkundig plan vorm te geven. Maar wat willen de verschillende betrokkenen? We spraken met het MBO College Hilversum, ondernemers, omwonenden en de atletiekvereniging GAC.

Wessel Antes & Joost de Wilde

In 2035 moet het Arenapark een plek zijn waar zowel wonen, werken, onderwijs als sporten mogelijk is. In het plan staan thema’s als duurzaamheid en mobiliteit voorop. Het huidige park bestaat uit 30 hectare grond waarop zo’n 35 gebouwen zijn gevestigd met wisselende functies. Hiermee is het de grootste kantorenlocatie van de regio Gooi en Vechtstreek. Desondanks ziet de gemeente Hilversum op het terrein nog genoeg ruimte voor doorontwikkeling. 

Zo moet het vernieuwde park ruimte bieden voor zo’n 85.000 m2 extra vloeroppervlakte. Een groot deel hiervan zal gebruikt worden voor kantoorruimte. Daardoor staat het Arenapark in de toekomst garant voor 2000 tot 4000 extra arbeidsplaatsen in Hilversum. Het overige deel van de extra vloeroppervlakte zal benut worden voor andere doeleinden. Zo moet bijvoorbeeld het zwembad de Lieberg verplaatst worden vanuit Hilversum-Oost naar het Arenapark. Ook ziet de gemeente ruimte voor 100 woningen, een hotel, een multifunctionele indoor sporthal en wellicht een internationale school.

Die nieuwe toevoegingen aan het park zullen leiden tot een verdere toename van het aantal reizigers van en naar het Arenapark. Naar verwachting zal dit aantal met zo’n 1500 in- en uitstappers per dag toenemen. Om beter aan die toename te kunnen voldoen onderzoekt de gemeente samen met onder andere ProRail en de NS de haalbaarheid om het NS station Sportpark te verplaatsen. De huidige ligging aan de Soestdijkerstraatweg leidt met enige regelmaat tot gevaarlijke situaties. Verplaatsing van het station naar een plek centraal aan het Arenapark zal ervoor gaan zorgen dat de belangrijkste looproutes deze straat niet langer meer zullen kruisen. Die plannen blijken technisch haalbaar, onderzocht wordt echter of dit ook financieel mogelijk zal zijn. 

De Ondernemersvereniging Arenapark & Laapersveld

Bij de Ondernemersvereniging Arenapark & Laapersveld kijkt men positief uit naar doorontwikkeling van het park. Secretaris Michael van der Tweel beaamt dat: “Als ondernemersvereniging voelen wij de noodzaak om mee te bewegen en deze unieke kans aan te grijpen om in te stappen op de grootste ontwikkelfase in de geschiedenis van onze parken.” 

Daarbij zit de Ondernemersvereniging vooral te wachten op de verschuiving van het station. “Daarmee kun je de verkeersveiligheid vergroten op de momenteel onoverzichtelijke spoorwegovergang bij het MBO College Hilversum. Wanneer je een veilige fiets- en autotunnel creëert vergroot je de verkeersveiligheid op de Utrechtseweg en zorg je daarnaast nog eens voor een nog grotere verbinding tussen beide parken.”

MBO College Hilversum

Een andere betrokken partij is het MBO College Hilversum, dat als onderdeel van het ROC van Amsterdam gevestigd is op het Arenapark. Net als andere betrokkenen die zijn aangesloten bij het Vastgoed Owners Collectief van het Arenapark worden zij meegenomen in alle veranderingen die gaan plaatsvinden. 

Opleidingsmanager Sport & Bewegen Arjen Wassenaar bevestigt dat de schooldirectie veelal bevraagd is op verschillende fronten. Hij vindt dat het Arenapark een plek moet worden waar werknemers, leerlingen en bovendien Hilversummers uit verschillende wijken motivatie krijgen om te sporten en bewegen. In de video hieronder vertelt hij meer over de visie van de directie op de geplande doorontwikkeling van het park.

 

Gooise Atletiek Club (GAC)

De komst van een multifunctionele indoor sporthal? Dat zien ze bij de Gooise Atletiek Club helemaal zitten. De club is al ruim 94 jaar een begrip binnen Hilversum en ver daarbuiten en kent een rijke geschiedenis op het Arenpark. Het hoogtepunt was misschien wel de Olympische Spelen van 1928. Het grootste sportevenement van de wereld vond deels plaats op het terrein van de club. Daarnaast speelt GAC al sinds begin jaren negentig een grote rol voor het Arenapark wat betreft de sportieve uitstraling. Bestuurslid Peter van der Schoot sprak met ons over de wensen van de club waarin samenwerkingen tussen verschillende partijen een hoofdrol spelen. Ook sprak hij een grote ambitie uit.

 

Omwonenden

Tenslotte zijn er nog de omwonenden. In 2020 werd in een artikel van Gooi en Eembode al duidelijk dat bewoners van de Soestdijkerstraatweg en het Laapersveld fel tegen hoogbouw zijn. Zij bestempelden de komst van woontorens als horizonvervuiling. Wat zien zij graag wel gebeuren rondom het park? Wij spraken bewoners over hun ideeën en wensen bij een vernieuwd Arenapark.

 

 

Na het spreken van verschillende betrokkenen kunnen we vooral stellen dat het merendeel positief is over de plannen die er nu liggen. Met de komst van het zwembad de Lieberg en de multifunctionele sporthal voldoet de gemeente aan het sportieve karakter dat verschillende partijen zo toejuichen. Wel zouden de betrokkenen graag zien dat er op korte termijn beslissingen genomen gaan worden, zodat er snel meer duidelijkheid komt.

Artikelen


Er zijn nog geen artikelen geplaatst in dit dossier

Er zijn geen documenten of mediabestanden in deze map.
{title}
Momenteel door
  • thumbnail
    Momenteel door

    {title}