Op 30 oktober 2021 lanceerden we 'Samen waarmaken': de functionaliteit op Hilversummers.nl waardoor het voor iedereen mogelijk is geworden om ideeën op te pakken en samen met iedereen die dat idee volgt deze uit te werken en het gewoon te gaan doen.

Zie het als een online werkomgeving op initiatief-niveau, waarbinnen je kan communiceren met elkaar, bestanden delen en datums prikken om zo ideeën te verwezenlijken.

Windboom @ Riebeeck

Over dit idee.

Nu de Riebeeck een kunstwerk rijker is, is het goed om na te denken wat we kunnen doen om de wijk een nog grotere boost te geven.

Veel mensen kunnen nog niet wennen aan de grote windmolens of de vele zonnepanelen op de daken. Ze vinden het een vorm van horizonvervuiling. Het blijft daarom voor ontwerpers een uitdaging om te komen met fraaiere oplossingen. Zo kennen we al de veel kleinere verticale windmolens en de zonnepanelen die bijvoorbeeld geïntegreerd zijn in dakpannen. Daar kunnen we nu een zeer creatief ontwerp aan toevoegen: de windboom van de Franse ondernemer Jérôme Michaud-Larivière.

De windboom heeft een hoogte van 11 meter en is voorzien van 72 kleine verticale turbines. Deze turbines gaan draaien door de wind en produceren zo op een zeer rustige en fraaie manier energie. De windboom heeft een vermogen van 3.1 kW en levert al energie bij zeer weinig wind (2 beaufort). Het vermogen is niet spectaculair maar je krijgt er dan ook een waar kunstwerk voor terug en ook nog eens een boom die in de winter groen blijft.

De kracht van het ontwerp is dat deze windmolen prachtig opgaat in de omgeving waarmee er geen sprake meer kan zijn van horizonvervuiling. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven past deze ook goed in een stedelijke omgeving. De windboom is zo ontworpen dat deze juist goed functioneert bij lagere en veranderlijke windsnelheden wat we vaak tegenkomen in de stad. Verder is de boom fluisterstil en het geluid wat hij produceert komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

Hoe ziet de windboom eruit?

Door het creeren van een groen plein met een eyecatcher die kan voorzien in de opwekking van stroom voor o.a. verlichting zie ik een aanwinst voor Hilversum Tuinstad

Info: Windboom @ Riebeeck

Locatie:

Delen:  
Windboom @ Riebeeck

Wij nemen het serieus om jou en je mede Hilversummers te ondersteunen in het waar maken van je initiatief. We vinden het een fijne gedachte dat jij het minstens net zo serieus neemt. Daarom stellen we je snel nog even een paar vragen voordat we daadwerkelijk het initiatief starten.

Maakt het te nemen initiatief Hilversum mooier voor meerdere Hilversummers? Zijn er meer Hilversummers die het een goed idee vinden? Heb je al een idee van Hilversummers die je in ieder geval wilt uitnodigen om betrokken te raken bij het initiatief?

  • Samen zetten we ons in om vanuit het gezamenlijk belang Hilversum te verbeteren. Dit betekent dat je snel op zoek zult gaan naar betrokkenheid van meerdere Hilversummers.

Is het waarmaken van dit idee iets dat ligt binnen jouw bereik? Is bij het idee iemand anders zijn eigendom (bijvoorbeeld gebouw o.i.d.) betrokken? Krijg je bij het waarmaken van het idee te maken met wet en regelgeving?

  • Soms is een idee vooral een oproep aan een persoon of organisatie om iets op te lossen of zich aan te passen. In dat geval is direct contact met de betreffende Hilversummer ons inziens een verstandigere route dan het nemen van een initiatief op Hilversummers.nl. Mocht je idee betrekking hebben op iemand anders zijn eigendom of past het mogelijk niet in wet en regelgeving dan kan het nuttig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat je een initiatief neemt.

Heb je een duidelijke ambitie? Iets dat op enige moment beschouwd kan worden als 'klaar'.

  • Initiatieven zijn pogingen om samen met andere Hilversummers een idee te verwezenlijken, initiatieven kenmerken zich doordat ze een begin en een eind hebben en na afloop van een geslaagd initiatief Hilversum een beetje mooier geworden is.

Is er voor het waarmaken van dit idee geld of andere middelen benodigd?

  • En heb je er voldoende vertrouwen in dat je samen met de andere Hilversummers deze middelen bij elkaar kunt organiseren?

Ben je bereid om er voldoende tijd in te steken om het initiatief daadwerkelijk samen waar te maken?

  • Onze ervaring leert dat het waar maken van een initiatief best regelmatig meer tijd en energie kost dan je van te voren verwacht en of hoopt. En dat is natuurlijk helemaal prima want zou je er anders aan beginnen... Toch vinden we het fijn als je nog één keer goed bedenkt of je ook als het even tegen zit bereid bent om samen met Hilversummers je echt in te zetten het idee waar te maken. Ja? Neem dan nu gerust het initiatief!

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We sparren graag met je!