7 maanden Alexiatunnel

Op 6 augustus 2022 werd de nieuwe Alexiatunnel met toeters en bellen geopend. Nu, ruim 7 maanden later zijn we benieuwd naar de bevindingen.

In het begin was het uiteraard flink wennen, maar was een groot deel van de gebruikers blij dat omrijden tot de verleden tijd hoorde. De tijdelijke overgang aan de Mussenstraat werd afgesloten en nu is er niets meer van te zien. De HSL-lijn loopt er inmiddels langs.

Voor fietsers en voetgangers was en is het nog steeds een hele klim. Bewoners die ook gebruikmaken van de Beatrixtunnel (Kleine Drift/Pr. Bernhardstraat) hoor je er niet over. Die weten niet beter dan dat je ook weer omhoog moet. ‘Blijven oefenen’, riep een voorbijrijdende dame. En zo is het.

Voor automobilisten is de tunnel natuurlijk een aanwinst. Twee jaar lang was de verbinding Oost – Zuidoost afgesloten en moest er flink worden omgereden. Om vanaf -bijvoorbeeld- de geuzenweg per auto naar het Tergooi MC te komen, moest je bijna een halfuur extra rijtijd incalculeren: of over de A1 en A27, of dwars door het centrum via de Langestraat, Emmastraat en Soestdijkerstraatweg, pffft. De uitgang aan de oostkant nabij De Wilgetoren gaf voor het auto- en fietsverkeer gevaarlijke situaties. Na wat kleine aanpassingen is ook dat grotendeels opgelost.

Aan weerszijden van de tunnel werden op verzoek diverse verkeersborden en paal¬tjes en aanwijzingen geplaatst. Tegen over het Van Riebeeck winkelcentrum zijn de mooie grote plantenbakken inmiddels en feit. De route over de tunnel naar het nieuwe Wijkcentrum ZO-samen, Heelo en Viore is klaar. Zo kunnen we spreken van een geslaagd project waar hier-en-daar nog wat zaken worden afgewerkt, maar waar menigeen blij is met deze metamorfose van de oude situatie.


 

Actueel