Miranda Hoff verbindt mensen en organisaties met elkaar

Miranda Hoff werkt sinds begin dit jaar voor Stichting Present in Hilversum. Ze coördineert daar projecten voor mensen die iets voor een ander willen betekenen. Want: waar begin je? Hoe kom je uit bij mensen die nodig hebben wat jij te bieden hebt? “Wij spelen daar een verbindende rol bij. We verbinden bijvoorbeeld mensen die erop uit willen, maar dat niet gemakkelijk kunnen, met mensen die zo’n dag mogelijk willen maken. Mijn werk is dus heel veelzijdig. Ik heb met veel mensen en organisaties te maken.”

“De Derde Helft is het clubhuis voor alle Hilversumse ouderen!”

Stichting Present startte in 2018 in Hilversum, nog voor de coronatijd dus. Miranda: “In coronatijd moesten we creatief zijn. Ouderen die niet naar buiten mochten, werden bijvoorbeeld bezocht door jongeren die vragen op de ramen schilderden. De ouderen gaven daar aan de andere kant van het raam dan weer antwoord op. Als Stichting merken we dat het gevoel om iets voor elkaar te willen betekenen, ook na corona is blijven hangen. We hebben contact met heel veel mensen die iets willen doen voor iemand die hun hulp goed kan gebruiken. De andere kant is dat mensen onderuitgaan door financiële problemen. En daardoor eenzaam worden of hulp nodig hebben. Er is voor ons dus echt genoeg te doen!”

Blijdschap van twee kanten
De crux van het werk is volgens Miranda om tot echte verbinding te komen. “Ik zie voortdurend mooie dingen ontstaan. En blijdschap van twee kanten. Mensen die iets voor een ander willen doen, komen niet altijd gemakkelijk in contact met mensen die iets nodig hebben. Of ergens behoefte aan hebben. Want dat roepen ze niet van de daken. Het is belangrijk dat contact goed te begeleiden, zodat er een echte verbinding ontstaat. Dan komen mensen tot elkaar en hebben ze ook echt iets aan elkaar. Naast het praktische, zijn er dan ook goede gesprekken en krijg je interesse in elkaar. Dan ontstaat er wederzijds begrip. Het verrijkt je altijd!”

Gezellige plek
Bij Present is er een comité van aanbeveling. Met mensen vanuit allerlei plekken in de samenleving. Met enige regelmaat komen zij bij elkaar om te zoeken naar haakjes om iets voor de samenleving te kunnen betekenen. Miranda: “Een van de leden van dit comité is Joep Lochtenberg, voorzitter van sportvereniging Olympia ‘25. Hun kantine is de afgelopen tijd schitterend opgeknapt en was op woensdagmiddagen beschikbaar. Binnen de club leefde al jaren een plan om specifiek iets voor ouderen te betekenen. Door corona is daar niets van gekomen, maar nu is het weer opgepakt. Als Stichting Present kunnen wij de Hilversummers bereiken die aan de Derde Helft van hun leven bezig zijn. En in de kantine van Olympia is het tijdens de Derde Helft altijd hartstikke gezellig. Daar spreek je elkaar na het sporten, maar bespreek je ook het leven en heb je samen plezier. Die term de Derde Helft past dus om twee redenen erg goed bij het idee dat we met Olympia voor de ouderen lanceren: het is een gezellige plek om samen te komen voor mensen in de nieuwe levensfase, na hun werkende bestaan. En deze ontmoeting kan dus plaatsvinden in een prachtig clubhuis, waar normaal de Derde Helft ook is.”

Actief gedeelte
De eerste editie van de Derde Helft kent ook een actief gedeelte. Miranda: “In oktober zijn er tijdens de Derde Helft sportdemonstraties, bijvoorbeeld voor Walking Football. Dat is voetbal waarbij niet wordt hardgelopen en waarbij geen tackles mogen worden gemaakt. Ideaal voor mensen in de Derde Helft dus! Maar een volgende keer kan het ook samen sjoelen zijn. Of iets met marsepein bakken. Er is alle ruimte voor dingen die uit de groep zelf komen. En een drankje en een praatje horen er sowieso bij. De Derde Helft is voor mensen uit heel Hilversum. En ouderen of oud-zijn is een ruim begrip. Je moet er natuurlijk wel kunnen komen, maar iedereen is dus welkom.” Miranda kijkt vast vooruit. “Wij denken dat het leuk is om dit iedere week te gaan doen. Als in oktober enthousiasme is ontstaan, zijn we tevreden. Als mensen er zin in hebben en er al naar uitkijken weer te komen. En we hopen dat ze zelf met ideeën komen om dingen te gaan doen die ze leuk vinden. Als je elkaar leert kennen, kan dat ontstaan. Anders blijf je op afstand. Dit verhaal maken we nu in de Week tegen Eenzaamheid, maar het liefst heb je natuurlijk dat zo’n week niet nodig is. Mensen die naar de Derde Helft komen zijn in dat opzicht alleen door er te zijn al van betekenis voor elkaar.


 

Actueel