Officiële opening Open Monumentendag 2024 in Hilversum

Hilversum is dit jaar gastheer voor de landelijke opening van de VriendenLoterij Open Monumentendag op vrijdagavond 13 september. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle, openingsstad van vorig jaar, overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum. Het startsein voor dit grootste culturele evenement van Nederland wordt op vrijdagavond gegeven door het Raadhuis van Dudok via een speciale lichtprojectie tot leven te brengen. Vervolgens kunnen bezoekers tijdens de openingsavond een lichtkunstroute door Hilversum volgen, langs bijzondere optredens en monumenten. Zowel de landelijke opening als Open Monumentendag worden in Hilversum georganiseerd door het Dudok Architectuur Centrum.

Burgemeester Gerhard van den Top: “Wij zijn verheugd om dit jaar de openingsstad van Open Monumentendag te mogen zijn. Als mediastad hebben wij natuurlijk een mooie link met het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’, wat dit jaar leidend is tijdens Open Monumentendag. Daarnaast vieren we in 2024 de 600e verjaardag van Hilversum en past dit culturele openingsfeest perfect in onze feestelijke programmering.” 

Gerben van Voorden, wethouder cultureel erfgoed van Hilversum: “Hilversum is trots op haar cultureel erfgoed. Het is niet alleen leerzaam om te kunnen zien hoe generaties vóór ons de ruimte inrichtten en gebruikten, erfgoed zorgt ook voor verbinding en geeft een gevoel van gezamenlijke identiteit. Daarom vinden wij Open Monumentendag een zeer waardevol evenement en zijn we vereerd dit jaar de openingsstad te mogen zijn.”

De landelijke openingsavond biedt een afwisselend en gratis toegankelijk programma voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers een speciale lichtkunstroute door Hilversum volgen, waar monumenten tot leven komen door middel van projecties, muziek, dans, theater en spoken word. Ook de van televisie bekende culinair expert Janny van der Heijden, die onlangs werd benoemd tot nieuwe Open Monumentendag ambassadeur, is tijdens de landelijke opening aanwezig en treedt in de voetsporen van haar voorganger Pieter van Vollenhoven door die avond het startsein te geven.

Actueel