Summer Sickness Festival: interview met Sean Bogaers

Op zaterdag 13 juli is het tijd voor het Summer Sickness festival in Hilversum, een festival bedoelt voor jeugd en jongvolwassenen wat de nadruk legt op creativiteit. Sean Bogaers van stichting Dynamic Arts vertelde ons meer over het doel en de organisatie van het festival.  

“Het belangrijkste is gewoon dat jongeren ook leren dat creativiteit echt een serieuze waarde heeft. Dat ze daar ook mensen mee kunnen ontmoeten binnen verschillende gemeenschappen waar ze mee kunnen klikken en samenwerken. Daar zetten we gewoon heel erg op in. De waarde van creativiteit, de waarde van kunst en de waarde van community.”

Toen Sean gevraagd werd naar het Summer Sickness festival beschreef hij het als ‘het Gooische culture hiphopfestival’. “We zijn er ooit mee begonnen in 2009, dat was toen in de Biezem in Laren. Dat was echt heel tof. Het doel van Summer Sickness was eigenlijk om een event neer te zetten binnen de hiphopcultuur met een hele zomerse vibe. Een beetje dat zomerkamp gevoel. Samen gewoon een gezellige tijd hebben met een muziekje, lekker dansen. De bedoeling is om dit jaarlijks terug te laten keren en dit is nu de achtste editie. We hebben het altijd op verschillende plaatsen gedaan.”

Het festival is dit jaar voor het eerst in Hilversum, maar hoe is dat tot stand gekomen? “We wilde het eigenlijk al heel lang in Hilversum doen en sinds dit jaar hebben we met Dynamic Arts ook een eigen locatie in Hilversum. We doen al heel lang dingen bij de Vorstin en het stond eigenlijk al zo lang te gebeuren om een keer een veel grotere editie van een Dynamic Arts evenement te organiseren. We hebben de hele Vorstin, dus we gaan echt vanaf de kelder oefenruimtes tot en met de zalen en de foyer. Boven hebben we nog een podcast ruimte en we doen buiten bij de Vorstin nog iets op het plein. Ook bij de Vue bioscoop gaan we nog iets doen.”

Sean vertelde dat het festival met nog veel meer partijen samenwerkt. “Bijvoorbeeld stadsdichter Charlotte de Raad en B-Boy Stepper. Dat is een van Nederlands beste breakdancers en hij komt uit Hilversum. Hij is al een paar keer wereldkampioen geweest. Verder doen we ook een ‘beat battle’ voor producers. Dus producers kunnen het tegen elkaar opnemen in de middag, dan gaan ze allemaal beats maken en die laten we dan in de Vorstin horen. De winnaar krijgt een mooie Bax bon, dus die kan bij Bax Music iets kopen om zijn muzikale ontwikkeling verder te helpen. We werken ook met lokale talenten, bijvoorbeeld eentje met podcasts en jongeren uit de regio die met filmen bezig zijn die allemaal een rol krijgen. We hebben heel veel dansers en muzikanten uit de regio. We hebben Fresku, Fresku is een live band en dat is onze headliner van de dag. Hij is een van Nederlands grootste rappers en gewoon een hele interessante persoonlijkheid. Een artiest met diepgang in zijn teksten.”

De doelgroep van het festival is vooral jongeren maar Sean vertelde dat er toch voor iedereen ruimte is. “Heel eerlijk, we hebben echt alles. In de middag is echt voor de kinderen en de gezinnen, dan hebben we ook kinderbattles, een workshop voor de kids en spoken word. Maar we gaan ook echt door tot drie uur s ’nachts met de afterparty en gewoon een dj, gekkigheid. Dus dat is dan ook echt wel voor de oudere doelgroep. We zorgen gewoon dat er een hele brede programmering staat eigenlijk.”

Toen Sean gevraagd werd waarom iedereen naar het festival zou moeten komen antwoorde hij als volgt. “Ja, pull up, want dit is iets unieks in Hilversum en uniek in de regio überhaupt. Normaal moet je gewoon echt heel ver reizen om dit soort dingen mee te kunnen maken en wij proberen het nu gewoon naar binnen te halen en de mensen deze kant op te brengen. Het gaat echt een vette dag worden. We hebben trouwens ook een gekke gameroom, dat is met Team Reptile samen opgezet. Team Reptile is een Hilversums game bedrijf en die hebben vorig jaar de grootste hiphop game van de afgelopen decennia uitgebracht, ‘Bomb Rush Cyberfunk’. Dat is een mega populaire game geworden en mensen kunnen dat daar gaan spelen en gear halen van het spel. Alleen dat al is voor sommige mensen een reden om te komen en dit mee te maken. Er zijn zoveel toffe elementen en input van allemaal lokale mensen die hun ziel en zaligheid hier inzetten in hun gedeelte van het festival. Dit wordt gewoon echt een bom van creativiteit.”

Wil jij na het lezen van dit gesprek nou ook naar het festival komen aanstaande zaterdag? Koop dan je tickets via de onderstaande link. Jongeren betalen 12 euro en volwassenen 15.

Actueel