Allard Bentvelsen: Pluim voor de Hilversummers
Allard Bentvelsen: Pluim voor de Hilversummers
Allard Bentvelsen timmert, met een groot aantal anderen, flink aan de weg met de beweging Hilversummers.nl. De beweging is ván Hilversummers; zij verdienen het podium. Allard: “Ik word er door de gemeente en andere organisaties vaak bij geroepen om mee te praten. Dan denk ik: fijn, dat het zichtbaar is dat samenwerken werkt, maar het draait natuurlijk om de mensen die het doen. Die verdienen echt de pluim.”
“Als je kiest voor positiviteit, kun je wezenlijk van waarde zijn voor anderen”
Allard is klip en klaar: Hilversummers.nl gaat over verbinding en drijft op idealen. “Als ik moet kiezen tussen onze idealen of ons voorbestaan, kies ik blind voor de idealen. Dat helpt ons ook bij het nemen van zuivere beslissingen.” Het typeert de persoon die hij is. Energiek, bevlogen en overduidelijk met hart voor Hilversum en Hilversummers.
Voedingsbodem
Zijn opa was tuinder in het Westland. Hij overleed toen Allard jong was, maar zijn ouders hebben zijn levenshouding op Allard overgedragen. De basisgedachte? ‘Gras groeit niet harder door er aan te trekken’. Allard: “Daar zit het begrip over een voedingsbodem. Mijn ouders hebben dat doorgezet in hun IT-bedrijf dat ze in 1979 samen startten. Verder heeft het opgroeien in het Gooi, met alle vinkjes die te zetten zijn, mij vrijheid geboden. Ook om te delen. Mijn ouders hebben hard gewerkt, maar altijd zuinig geleefd. Het gespaarde banksaldo bood ze echter geen financiële vrijheid. Dat zette me aan het denken. Wat biedt die vrijheid dan wel? Toen ik voor mezelf begon, was mijn antwoord: als ik 365 vrienden heb gemaakt, zodat ik iedere dag ergens kan eten en slapen. Of, anders gesteld, zijn er mensen die ik kan bellen als dat eens nodig is? Kan ik voldoende nemen wat ik nodig heb, zelfs als ik op dat moment niet hetzelfde kan teruggeven? Dat kan alleen als je onderdeel uitmaakt van een hechte community, maar het past niet in een economisch model. Daar krijg je wat je geeft.” In het familiebedrijf kreeg Allard steeds meer te maken met Centra voor de Kunsten. “Ik raakte bevangen door die andere manier van kijken, weg bij het economisch denken. Als je die stap eenmaal hebt gezet, is het alsof je een ander geloof kiest. Kunst gaat bijvoorbeeld over esthetiek, verbondenheid en onderwezen willen worden. Ik ben niet heel kunstzinnig opgevoed, maar herken veel van de waarden. En de drive: ‘Ik zie de wereld, daar vind ik iets van en daar ga ik iets mee doen.’ Dat drijft kunstenaars, maar net zo goed ondernemers. Ondernemerschap heeft in onze familie nooit om het geld gedraaid. Ik heb er dan ook een gemakkelijke relatie mee. Het is een rekeneenheid, een middel naar een doel. Dat besef helpt me om voortdurend zuivere beslissingen te nemen.”
Positief bijdragen
Het is dan ook geen verrassing dat Stichting Hilversummers vanuit idealen startte. Allard: “We zijn het met zijn tweeën gestart. Dat ontstond rondom de gebiedsagenda 1221. We werden met allerlei belanghebbenden om tafel gevraagd. Ik dacht dat ik er geen belang bij had, maar deed toch mee, ook om mijn buren hier te leren kennen. Dat traject werd steeds mooier. Samen bedachten we hele interessante dingen. Door perspectieven bij elkaar te leggen, groeiden afzonderlijke oplossingen uit tot gezamenlijke.” De ontnuchtering volgde al snel. Allard: “Buiten de bubbel waarbinnen we met elkaar spraken, bleek alles wat we verzonnen moeilijk uit te voeren. Toen waren er twee opties; dat accepteren en als een soort van klaagclubje doorgaan óf iets nieuws verzinnen om positief bij te dragen. We kozen het laatste en de naam Hilversummers lag voor de hand, want het gaat over de gemeenschap en het benutten van de belachelijke hoeveelheid overvloed in ons dorp. De domeinnaam Hilversummers.nl was nog vrij en op 3 maart 2020 besloten we te starten. Vanuit een platformgedachte, met een online podium. Met techniek als hulpmiddel voor verbinding. We stonden direct op de voorkant van de Gooi- en Eembode, waardoor je ons direct zag! Dat hielp. De wethouder bleek ook met een platformgedachte voor bewoners rond te lopen. Na een kennismaking besloot hij bij ons aan te haken, omdat ons idee vanuit de samenleving was ontstaan. Geen gemakkelijke keuze voor hem, want je kunt minder sturend zijn en samenwerking is complex. Maar er was voldoende vertrouwen om samen te gaan ontdekken.”
Geen compromissen, maar stapelen van ambities
Inmiddels heeft Hilversummers.nl behoorlijk wat impact gemaakt. Het boek ‘Ineens Samen’ staat boordevol voorbeelden van Hilversummers die een verschil maken in hun gemeente. Het Klimaatalarm was een van de eerste initiatieven waar Hilversummers.nl bij betrokken raakte. Allard: “Toen zijn we in de praktijk gaan toetsen hoe co creatie kan werken. Niet door ambities tegenover elkaar te zetten, maar door ze te stapelen. Kunnen we, zonder compromissen, toch tot een oplossing komen die recht doet aan ieders ambities? Die insteek doet iets met het antwoord, maar ook met de verbondenheid tot het geheel. Je doet niet meer mee voor jouw belang, maar voor het gezamenlijke belang waarbinnen jouw belang ook wordt verwezenlijkt. In Klimaatalarm was het belang zoveel mogelijk mensen op het plein, want veel aandacht, versus zo weinig mogelijk mensen op het plein, want Covid. Wij vroegen de voorstanders van zoveel mogelijk mensen: wie ga je op straat overtuigen? Niemand, want er was, door Covid, niemand op straat. Dan komen alleen de believers opdagen. Vanuit die gedachte was ‘zoveel mogelijk mensen’ ineens niet meer zo belangrijk. Kunnen we er dan toch veel aandacht voor genereren, zonder herrie? Dat lukte. Klimaatalarm kreeg veel media-aandacht, doordat we op ludieke wijze aandacht voor het klimaat vroegen. En het was veilig, want met zo min mogelijk mensen. Het stapelen van ambities bleek dus mogelijk.”
Trots en verbinding
De locatie van Hilversummers.nl is van wezenlijk belang voor de beweging. Allard: “Als initiatiefnemer ben je hier altijd welkom. We kunnen ontmoetingen hier daadwerkelijk laten plaatsvinden. Daarnaast ben je hier ook weg bij het kneuterige, want het is een goed geëquipeerde ruimte.” Zo groeide Hilversummers.nl organisch door. Toen brak de oorlog in Oekraïne uit. Allard: “De burgemeester vroeg ons als centraal coördinatiepunt van alle energie in de stad. We wisten niet of we dat aankonden, maar het paste wel perfect bij onze idealen. Dan is het een nobrainer. Als we het niet voor onze idealen doen, waarvoor dan wel?” Hilversummers.nl is bijna vier jaar op weg. Wat bij Allard beklijft is de ervaring dat je op een andere manier dingen mogelijk kunt maken. “Neem de subsidieregeling Hilversum 600 jaar. Onze insteek was dat de gemeente geen scheidsrechter zou spelen over ingediende initiatieven. Het feest is niet van de gemeente, maar van de gemeenschap. Nu is er een commissie van vijf betrokken Hilversummers die toetst op 10 redelijk subjectieve criteria. En een projectteam dat alle initiatieven ondersteunt, ook als ze geen subsidie krijgen. Van tevoren denk je: dat kan niet. Maar het is gelukt. Net als Pizza en politiek voor jongeren. Dan horen wij: dat heeft geen zin. Maar we hadden ruim 100 aanmeldingen van jongeren. Als je kiest voor positiviteit en mensen verzamelt met dezelfde ambitie, dan kán het. Dan kun je wezenlijk van waarde zijn voor anderen in de gemeenschap én de gemeenschap als geheel. Met ons boek ‘Ineens Samen’ laten we dat zien. En zelfs als iets niet lukt, zijn trots en verbinding nog steeds het resultaat.”
Actueel
Door de lens van Michael: bovenaf
Door de lens van Michael
Spoorlijn in detail
In Detail
Openingsavond Expositie van Gert-Jan Jansen goed bezocht
Interview
Stille Strijd in detail
In Detail
Halversum: evenementen
Halversum
Vraag het de Hilversummers: sportschool
Hilversummer
Door de lens van Michael: festivalweekend
Door de lens van Michael
Terugblik: achtste editie Gooisch Bierfestival
Uitgelicht
Olifanten in detail
In Detail
Flight Deck 53 in detail
In Detail
Vraag het de Hilversummers: Festival de Beleving + Gooisch Bierfestival
Hilversummer
Door de lens van Michael: uitersten in Hilversum
Door de lens van Michael
Halversum: drinken
Halversum
Theaterfestival de Beleving: terugblik + fotoserie
Uitgelicht
Rembrandtschool in detail
In Detail
Halversum: OPEN035
Halversum
YoungHilversummers Patriz en Avani over TikTok fame en creativiteit
Uitgelicht
Wapen in detail
In Detail
Festival De Beleving
Uitgelicht
Terugblik + fotoserie OPEN035 festival
Uitgelicht