Gratis bijeenkomst in Bibliotheek Hilversum om honderd jaar radio te vieren

Op woensdag 12 juli organiseert Bibliotheek Hilversum een gratis toegankelijke bijeenkomst ter ere van honderd jaar radio. De presentatie zal worden verzorgd door Bas Agterberg, conservator namens Beeld & Geluid.

Het begon allemaal meer dan een eeuw geleden, toen de Nederlandsche Seinstoestellen Fabriek haar intrede deed op de Groest in Hilversum. Deze kleine fabriek, gevestigd in een van de oude leegstaande weverijen, produceerde communicatieapparatuur, voornamelijk voor de scheepvaart. Precies honderd jaar geleden, op 21 juli 1923, verzorgde de NSF haar allereerste radio-uitzending. Dit betekende het begin van de radio-omroep in Hilversum, zoals we die vandaag de dag nog kennen. In het omroepmuseum Beeld & Geluid is een collectie te vinden van de apparatuur die destijds door de NSF werd gebruikt.

Tijdens de bijeenkomst op 12 juli zal Bas Agterberg de aanwezigen meenemen in de geschiedenis van deze prominente radiofabriek in Hilversum. Technicus Ed Plevier zal met behulp van een technische replica-zender laten horen hoe de NSF-radio in 1923 klonk. Daarnaast zal Rob de Bie een tijdelijke tentoonstelling verzorgen met verschillende oude radio-ontvangers in het Leescafé van de bibliotheek. Deze tentoonstelling zal vanaf 8 juli te bewonderen zijn.

De lezing op 12 juli vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via de link hieronder.

Actueel