“Ik geloof als je je passie kan beoefenen in de plek waar je woont, draagt dat bij aan een thuisgevoel” - Charlotte de Raad, Stadsdichter

Interviewer: Goedemiddag, Charlotte. Bedankt dat je de tijd neemt voor dit interview over het thema "Outspoken". Vertel eens wat over jezelf?

Charlotte: Ik ben dichter, spoken word artiest en ben stadsdichter van Hilversum. Daarnaast ben ik ook moeder van twee kinderen.

I: Wat houdt "Outspoken" precies in? Zou je het concept kunnen uitleggen?

C: Outspoken is een spoken word platform en biedt een podium aan lokale woordkunstenaars, opkomend talent en ook woordkunstenaars uit het hele land. We willen mensen verbinden.

I: Hoe ben je in aanraking gekomen met spoken word en wat heeft je ertoe gebracht om je hiermee te verbinden?

C: Voor mij begon het met poëzie. Ik schrijf al van jongs af aan. Op school kreeg ik opdrachten om gedichten te schrijven. Dit heeft mij op weg geholpen en ik merkte dat ik het fijn vond. Daardoor ontstond mijn liefde voor poëzie. Ik heb het een tijdje losgelaten tot ik achttien was en op de theaterschool zat. Daar voelde ik me niet helemaal thuis, dus ben ik op zoek gegaan naar een andere manier van creatieve expressie. Ik deed mee aan spoken word workshops, waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Daar kwam alles voor mij samen.

I: Wat heeft je gemotiveerd om het initiatief "Outspoken" te starten? Kun je ons meer vertellen over de drijfveren en inspiratie achter dit project?

C: Terwijl ik opgroeide in Hilversum, was "Outspoken" iets wat ik altijd heb gemist. Ik ging bijvoorbeeld altijd naar Amsterdam om daar workshops te volgen en op te treden. In Hilversum leefde dit helemaal niet. Het was altijd mijn droom. Ik dacht: als ik dit leuk vind, dan moeten andere Hilversummers en mensen uit de omgeving dit ook leuk vinden. "Ik geloof dat als je je passie kunt beoefenen in de plek waar je woont, dat bijdraagt aan een thuisgevoel."


 

Toen ik begon met het stadsdichterschap werd er naar mijn doelen gevraagd en werd mij verteld dat mensen in Hilversum ook behoefte hebben aan zo'n podium als Outspoken. Ik werd gevraagd of ik dat dan kon opzetten, en toen dacht ik natuurlijk, als daar behoefte aan is, lijkt me dat ontzettend leuk.

I: Waarom is het belangrijk dat mensen een stem hebben? Kun je specifieke voorbeelden geven van hoe het laten horen van onze stemmen een positieve invloed kan hebben op de gemeenschap?

C: Voor mensen is het heel mooi om te horen dat ze niet alleen zijn. Vaak hoor je op spoken word evenementen verhalen waarin je jezelf kunt herkennen, of dat nu deels of helemaal is. Het gaat vaak over alledaagse dingen, kwetsbaarheden, mensen die hun mening uiten. Daardoor kun je ervaren dat je niet alleen bent en dat je daar ook kracht aan kunt ontlenen door het te vertalen naar een spoken word. Ik denk dat dat een hele positieve bijdrage levert aan de samenleving.

I: Wat zijn je ambities en dromen op het gebied van Outspoken? Waar hoop je dat dit initiatief toe zal leiden en welke impact wil je creëren in de gemeenschap?

C: Ik hoop veel lokale woordkunstenaars en talenten die nog niet veel ervaring hebben een podium te geven. Mensen die een open mind hebben, dat staat altijd centraal in het programma. Daar word ik super blij van, want zo ben ik zelf ook begonnen. Je hebt een plek nodig waar je ervaring kunt opdoen en waar je verbinding kunt maken met andere woordkunstenaars die al wat meer ervaring hebben. Ook zou ik graag workshops willen geven en zo een community opbouwen.

I: Met wie werk je samen om dit te realiseren? Kun je ons meer vertellen over de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die je hebt opgebouwd om het initiatief Outspoken tot stand te brengen?

C: Ik werk voornamelijk samen met De Vorstin, zij vormen het hart van Outspoken. De Vorstin helpt bij het organiseren en faciliteren, biedt financiële ondersteuning en helpt bij het uitwisselen van ideeën en artiesten. Daarnaast staan we ook op festivals zoals OPEN035, en we willen graag vaker optreden in lokale podia zoals @AllArt en de bibliotheek, en hopelijk nog veel meer.

I: Voor wie is het interessant dat Hilversum een stem heeft? Welke groepen of doelgroepen kunnen baat hebben bij de uitgesproken geluiden en verhalen uit Hilversum?

C: Het is interessant voor alle leeftijden en voor iedereen. Verhalen zijn van iedereen. Ik doe dit vanuit mijn passie, omdat ik als jongere iets heb gemist en dat wil ik nu aan jongeren geven.

I: Heb je op korte termijn iets gepland waar mensen aan kunnen deelnemen? Kun je ons een glimp geven van de komende evenementen, workshops of andere activiteiten die mensen kunnen bijwonen om deel uit te maken van de komende evenementen, workshops of andere activiteiten die mensen kunnen bijwonen om deel uit te maken van het "Outspoken"-project?

C: Aankomende zondag 18 juni de tweede editie van Out spoken in @Allart. Verder zijn we bezig met het opzetten van een summercamp voor jongeren, tijdens het summercamp zijn we 5 dagen samen en gaan we workshops volgen maar ook uitstampjes naar een museum, opdrachten maken en nog veel meer. Het word super leuk, we gaan veel schrijven en er komen veel gast docenten en bekende woord kunstenaars workshops geven.

I: Hoe kunnen mensen op de hoogte blijven van out spoken?

C: Via Instagram & Facebook!

Actueel