Through the eyes of Ako: amusement
Through the eyes of Ako: amusement
Geachte lezer,
Welkom bij een nieuwe pagina van 'Through the Eyes of Ako'. Afgelopen week stond Hilversum weer op zijn kop. Hilversum is namelijk 600 jaar oud geworden en dat wordt het hele jaar door nog steeds gevierd. Er werd groots uitgepakt op de markt met grote artiesten. Ook werd in het poppodium van onze mediastad 'De Vorstin' het jaarlijkse Dans/Spoken Word-evenement Summer Sickness gehouden. Er was dus genoeg te doen, van het beluisteren van muziek van nationale artiesten tot het bekijken van danswedstrijden van nationale en internationale dansers of het bijwonen van een spoken word-evenement.
Momenteel woon ik ongeveer twintig jaar in Hilversum en sinds ik hier ben, zie ik constant bouwconstructies bij woningen of langs de wegen. Er wordt en werd nog steeds gebouwd omdat er altijd ruimte is voor verbetering, wat zeker de afgelopen jaren te zien is geweest. Een mooi voorbeeld hiervan is De Vorstin. Het pand is voorzien van meerdere zalen. Vroeger was alles verspreid over de lokale gemeente, maar tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de functie en vorm voordat er iets gebouwd wordt. Hierdoor is er meer ruimte gecreëerd en kan er meer op één locatie gewerkt worden.
Waar ik vandaan kom is de infrastructuur en verspreiding van kunst, cultuur en amusement helaas minder ontwikkeld. Dit komt doordat er meerdere oorlogen hebben plaatsgevonden waardoor het land niet de kans heeft gehad om zich te herstellen. Niet alleen op lokaal gebied, maar ook op nationaal niveau is er een zware achterstand die langzaam wordt ingehaald. In Nederland is er een uitgebreide infrastructuur van theaters, concertzalen en andere culturele instellingen in bijna elke stad en regio. Deze locaties zijn goed uitgerust met moderne technologieën en faciliteiten om grote evenementen te organiseren en artiesten van over de hele wereld te ontvangen. Ook zijn er het hele jaar door veel festivals en evenementen die een breed scala aan culturele en amusementsactiviteiten bieden.
In tegenstelling tot Nederland heeft Irak een minder ontwikkelde infrastructuur voor culturele en amusementsactiviteiten. Veel theaters en andere locaties zijn beschadigd tijdens de oorlog en hebben nog geen herstel ondergaan. Het grootste deel van de kunst en cultuur in Irak bevindt zich in de hoofdstad Bagdad en andere grote steden, hoewel er beperkte mogelijkheden zijn voor kunstenaars om hun werk te presenteren in de regio's buiten deze steden. Er worden wel enkele festivals en culturele evenementen georganiseerd, maar deze zijn meestal gericht op traditionele kunstvormen en richten zich voornamelijk op de lokale bevolking.
Een van de belangrijkste redenen voor dit verschil is het verschil in economische ontwikkeling. Nederland is namelijk een van de meest ontwikkelde landen ter wereld met een sterke economie en een hoog inkomen per hoofd van de bevolking. Dit heeft het land in staat gesteld om te investeren in de ontwikkeling van culturele infrastructuur en evenementen. Irak daarentegen heeft te kampen gehad met oorlogen, economische sancties en politieke instabiliteit, waardoor de ontwikkeling van de infrastructuur voor cultuur en entertainment ernstig werd vertraagd en bijna stil was komen te liggen.
Een andere belangrijke factor is het verschil in culturele contexten en tradities. Nederland heeft namelijk een lange geschiedenis van culturele ontwikkeling en waardering voor kunst en cultuur, waardoor de vraag naar culturele evenementen en locaties hoog is. Irak heeft ook een rijke culturele geschiedenis, maar heeft te maken gehad met verwoestende oorlogen en conflicten die de ontwikkeling van cultuur hebben belemmerd. Ook heeft de politieke situatie een grote invloed op de ontwikkeling van cultuur en entertainment in beide landen. Het politieke klimaat in Nederland is over het algemeen stabiel en tolerant, waardoor er meer ruimte is voor de ontwikkeling van diverse culturele activiteiten en evenementen. In Irak is de situatie complex en instabiel, waardoor het moeilijker is om culturele activiteiten te organiseren en te bevorderen.
Op dit aspect zijn Irak en Nederland dus heel verschillend. We leven in een wereld waarin alles snel lijkt te gaan en alles steeds sneller en hoger moet. De volgende keer dat je langs een groot pand loopt, kijk er dan goed naar en laat je inspireren. Ik hoop dat jullie hebben genoten van de inzichten in de verschillen tussen werelden en culturen.
Tot de volgende keer,
Liefde,
Ako
Ako Shewan
Mijn naam is Ako, ik ben 32 jaar oud en circa 20 jaar geleden ben ik samen met mijn moeder en broer naar Nederland gevlucht vanuit Irak wegens de oorlog. Als kind zijnde weet je natuurlijk niet wat je overkomt omdat je zo goed mogelijk beschermd wordt door je ouders. Maar momenteel kan ik met alle liefde en waardering spreken over hoe we met open armen zijn ontvangen. In deze rubriek zal ik ingaan op mijn ervaringen in het dagelijks leven in Nederland en de verschillen met het land waar ik vandaan kom.
Actueel
Door de lens van Michael: On-Hilversums?
Door de lens van Michael
Wereldlichtjesdag marktplein
Algemeen
Vraag het de Hilversummers: klimaat
Hilversummer
Waterzuiveringsinstallatie in detail
In Detail
TOP 2000 café in detail
In Detail
Voorstelling Ruïnes door Mirjam Tideman
Algemeen
600 jaar Hilversum podcast
Hilversummer
Ot en Sien in detail
In Detail
Inwonersbijeenkomsten Gezond Gooi
Hilversummer
Mozaïek-bank in detail
In Detail
Prijsvraag: Hoe oud is Sinterklaas?
Algemeen
Door de lens van Michael: Gedenkt te Sterven
Door de lens van Michael
Middenstreep in detail
In Detail
Benefietconcert Oud-Katholieke Kerk
Algemeen
Sinterklaasactie Stichting Present: cadeaus gezocht
Algemeen
Streetart in detail
In Detail
Door de lens van Michael: Laapersveld
Door de lens van Michael
Michelin-mannetje in detail
In Detail
Vraag het de Hilversummers: Sint-Maarten
Hilversummer
Nationale klimaatweek 2024
Algemeen