Through the eyes of Ako: looking through the windows

Het is een bruisende dagmarkt die de marktlieden van ’s ochtends vroeg tot het einde van de dag van zich laat horen, waardoor de sfeer altijd vrolijk en levendig is. Hier begin ik aan mijn ochtendritueel, lopen op de markt is wat ik graag doe om mijn dag heerlijk vroeg te beginnen, maar ook omdat ik hele mooie herinneringen heb aan de markt van Hilversum. Een van die herinneringen is dat ik voor het eerst kennis maakte met het fenomeen en de traditie: ‘Een Patatje met’. Ik was direct verkocht, sindsdien kan ik de markt niet verlaten zonder een patatje te hebben gegeten. Verder kun je op de markt genieten van de heerlijke verse stroopwafels die voor je neus worden gemaakt tot aan de verrukkelijke snacks van bijlard. Van de kleurrijke groenten en fruitkramen tot aan de noten en kaasboeren. En van de prachtige bloemen kramen tot aan de loempiakraam. Als je het mij vraagt, kan ik er niet genoeg van krijgen. Want de markt zorgt voor verbindingen en glimlachen. 

Waar ik vandaan kom, is de markt iedere dag open en zijn er wat minder supermarkten. Dat maakt de werkgelegenheid voor de boeren of mensen met een eigen handel makkelijk om zelf te gaan verkopen. Aan de ene kant is het leuk, maar de keerzijde is weer een hele hoge werkdruk. Het grootste verschil in cultuur is het geloof, en dat is te merken aan het vijf keer luiden door alle moskeeën heen; de Adhaan is de oproep tot het gebed dat wordt uitgesproken door de minaret heen. Het middaggebed is een van de belangrijkste gebeden, en dat is zelf te merken in en rondom de marktkramen. Men laat alles open en zoals het erbij staat en iedereen gaat gezamenlijk naar het middaggebed, wanneer men terugkeert is alles nog zoals het achtergelaten was. 

De bevolking groeit nog steeds erg hard, en de economie groeit er ook mee. Helaas zie je dus dat het verschil terug te zien is in het land zelf, op de markten is het vaak te overbevolkt. Ook is dat te zien aan de organisatie, er wordt nu pas langzaam steeds meer verbetering gezien in de afvoer van rioleringen en regenwater. Wanneer het geregend heeft, zie je de straten langzaam vollopen. Het organiseren en scheiden van afval is er ook langzaam beter op vooruit gegaan. ik kan me herinneren dat er in mijn jeugd hele grote asfalt bergen gemaakt werden in een stad, omdat er geen recycling systeem of bedrijven waren uitgetrokken. Omdat er in de bodem van Irak best wat olie zit, zou je denken dat het een land is dat loopt als een ‘geoliede machine'. Dat was helaas niet het geval en nu nog steeds niet. Het verschil tussen arm en rijk is zo groot dat er helemaal geen middenklasse te zien is. Dus er heerst corruptie en dat zie je terug in alle hoeken van het land, van de markt tot aan de gezondheidzorg. 

Als ik mocht kiezen, zit ik graag waar ik ben beland. Omdat ik al gewend ben aan de normen en waarden van Nederland en Europa. De cultuur en de vrijheid waar we met zijn allen voor vechten. Politiek wordt over heel de wereld gevoerd, en niet altijd wordt het op een eerlijke manier verdeeld. Het gaat mij vooral om wat je bent en waar je voor staat. Omdat ik grotendeels mijn leven heb ontwikkeld in Nederland en in de EU. 

Ako Shewan

Mijn naam is Ako, ik ben 32 jaar oud en circa 20 jaar geleden ben ik samen met mijn moeder en broer naar Nederland gevlucht vanuit Irak wegens de oorlog. Als kind zijnde weet je natuurlijk niet wat je overkomt omdat je zo goed mogelijk beschermd wordt door je ouders. Maar momenteel kan ik met alle liefde en waardering spreken over hoe we met open armen zijn ontvangen. In deze rubriek zal ik ingaan op mijn ervaringen in het dagelijks leven in Nederland en de verschillen met het land waar ik vandaan kom.

Actueel