Through the eyes of Ako: de keuken en eetcultuur

We belanden langzaam in de zomer en alle leuke evenementen en festivals komen weer op gang. De zon schijnt steeds vaker en intenser in ons land. Afgelopen weekend hebben mijn vader en ik de barbecue uit de opslag gehaald. Natuurlijk in gezonde proporties, elke dag grillen en rood vlees helpt je niet om de zomer door te komen. Waar ik ook geen genoeg van kan krijgen in de zomerperiode, is de overvloed aan watermeloenen! Mijn favoriete vrucht op onze planeet!

Dit jaar wordt het 600-jarig bestaan van Hilversum gevierd. Dat is nog steeds het hele jaar terug te zien in Hilversum met allerlei evenementen en activiteiten. Onze stad telt bijna 100.000 inwoners. Het Gooi zit vol cultuur en kunst. Hoe meer culturen bij elkaar komen, des te meer keukens bij elkaar komen en met elkaar worden gedeeld.

Een goed voorbeeld van een multiculturele samenleving is het mengen van culturen en keukens. Ik houd graag van eten en sta ook graag in de keuken om iets lekkers te koken. En soms bestel ik wat online of ga ik buiten de deur eten. Je hoeft alleen maar naar thuisbezorgd.nl te gaan en je raakt verdwaald in het aantal keuzes dat je hebt! Dus genoeg variatie, maar nu nog een keuze maken! Een gevarieerd eetprogramma is het beste voor je gezondheid, zolang je zelf de balans in eigen controle hebt.

Waar ik vandaan kom in Irak, is er ook erg veel keuze in maaltijden en keukens. Social media en het internet zorgen samen voor genoeg verspreiding van leefstijlen en cultuur. Ook in Irak zijn er bezorgservices ontstaan. De Iraakse keuken is voornamelijk gebaseerd op rijst, lamsvlees en tarwebrood. Ik had niet verwacht dat dat ooit bezorgd zou worden. Maar daarnaast zijn ook allerlei andere fastfoodketens sinds kort in Irak, zoals KFC, McDonald's en Burger King. Omdat wij als eersten in Europa alles wat uit Amerika komt mogen gebruiken, was ik al bekend met de fastfoodketen, alleen nog niet in het Midden-Oosten. Naast de snacks en fastfood kent de Nederlandse keuken vooral aardappelen, vlees en groenten. De Iraakse keuken maakt ook veel gebruik van kruiden en specerijen, terwijl de Nederlandse keuken relatief eenvoudig en minder gekruid is. Bovendien wordt er in Irak vaak gezamenlijk gegeten en wordt er veel waarde gehecht aan gastvrijheid, terwijl Nederlanders vaak individueel eten en minder nadruk leggen op gastvrijheid tijdens het eten. Alcohol is nog steeds verboden in sommige gebieden in Irak, omdat het grotendeels nog steeds een islamitische cultuur is. Dat zorgt er ook voor dat er in de horeca bijvoorbeeld geen fooi wordt uitgedeeld. Het is niet gebruikelijk om aan te nemen.

Het grootste verschil in keukens is dat er in Irak nog veel op straat wordt verkocht. Dit wordt ook wel streetfood genoemd. In Nederland zie je kraampjes die voedsel verkopen vooral op festivals en in bepaalde steden waar men de vergunning voor heeft. In Nederland zijn er regels en voorschriften voor het verkopen van voedsel op straat. Dit wordt gereguleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die toezicht houdt op de voedselveiligheid. Voedselverkopers moeten voldoen aan bepaalde hygiëne- en veiligheidsnormen om de veiligheid van de consument te waarborgen. Daarom moet er een vergunning worden aangevraagd en moet de verkooplocatie worden gecontroleerd door de NVWA. Het is niet toegestaan om zonder vergunning op straat voedsel te verkopen, omdat dit kan leiden tot onveilige voedselpraktijken en risico's voor de volksgezondheid.

Het is interessant om deze verschillen te erkennen en te leren over de culinaire tradities en gewoonten van andere culturen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze verschillen algemeen zijn en dat de keuken- en eetculturen van beide landen kunnen variëren afhankelijk van de regio, stad en individuele voorkeuren. Daarnaast zijn er ook verschillen in de manier waarop voedsel wordt bereid en geserveerd in beide landen. In Irak worden vaak grote maaltijden geserveerd met meerdere gerechten, terwijl in Nederland maaltijden vaak individueel worden gegeten en bestaan uit één gerecht.

Eten verbindt de mens met zichzelf, maar het verbindt ook de hele wereld met elkaar. Zonder voedsel is er geen bestaan meer. Er gaat niets boven een grote tafel vol heerlijke maaltijden van zoveel mogelijk gemixte culturen en tradities. Overheerlijk! We hebben allemaal wel eens iets geproefd uit een andere cultuur wat je niet vergeet.

Bij elke afsluiting bedank ik jullie weer voor het lezen van ons stuk uit de rubriek "Looking through my eyes." Hopelijk tot de volgende keer met nieuwe inzichten en avonturen over de verschillen in werelden en culturen.

Tot de volgende bladzijde,

Liefde,

Ako

Ako Shewan

Mijn naam is Ako, ik ben 32 jaar oud en circa 20 jaar geleden ben ik samen met mijn moeder en broer naar Nederland gevlucht vanuit Irak wegens de oorlog. Als kind zijnde weet je natuurlijk niet wat je overkomt omdat je zo goed mogelijk beschermd wordt door je ouders. Maar momenteel kan ik met alle liefde en waardering spreken over hoe we met open armen zijn ontvangen. In deze rubriek zal ik ingaan op mijn ervaringen in het dagelijks leven in Nederland en de verschillen met het land waar ik vandaan kom.

Actueel