Homepage

Biodivers en Weerbaar


1. Alles eetbaar: kruidenrijk en boonbalkon * Een moestuin is een stukje grond waar groenten, kruiden en fruit worden geteeld voor eigen consumptie. 2. MicroBos, 25m2 groen Een klein bosje met uitsluitend inheemse soorten en past op elk pleintje en zorgt voor opslag van regenwater en voor verkoeling. 3. Hilversum Natuurinclusief Alle nieuwbouw en verbouw is natuurinclusief! Groendaken houden water vast, temperen temperatuur en bedienen bestuivers. Aan de tuinenranden overwinteren wormen, bijen, en vlinders in ‘bijenhotels’ en andere aangeboden structuren. 4. Boom- en lantaarnspiegels groen* Via de boomspiegel met bloemen krijgen de boomwortels water en voedingsstoffen. Ook rondom lantaarnspiegels! Alle Hilversumse straten met biodiverse boomspiegels. 5. Stadsbeekjes & verkeersdompels De stadsbeek komt terug! Niet alleen lang-vergeten stroompjes, maar nieuwe vloeigeulen voor regenwater. Daar stroomt het water tijdens piekbuien. Bij hevige regenval voeren ze het water snel af. In de autoweg dienen de vloeigeulen als snelheidsremmer: geen drempel, maar dompel. 6. Parkeerplaatsen vergroenen* Alle parkeerplaatsen waterdoorlatend maken. Dit zijn uitgelezen plekken om klimaat adaptieve maatregelen te nemen. Deze vervangen door ‘open’ tegels voor infiltratie en opvang van regenwater. 7. Groene Buren & RommelTuinen* Een Groene Buur is een ‘groen ambassadeur’ in iedere wijk, in iedere straat. Een Groene Buur zet zich in voor het vergroenen en natuur inclusief maken en is aanspreekpunt en inspirator. 8. De 1 Minuut Stad ! Hilversum wordt maximaal natuurinclusief met nestgelegenheid, overwinteringsplaatsen en verspreidingsroutes. Bestuivers vliegen maximaal een minuut naar stuifmeel en nectar. 9. Diervriendelijker! (Insecten, vogels, klein wild e.d.) en gifvrij Dierenwelzijn zou een belangrijk onderdeel moeten worden van elk gemeentebeleid zoals Vogelkasten, zwaluwtillen, wormenhotels, (klein)wild routes, vlinder- insectenparken. 10. Stam voor paal Vervang alle antiparkeerpaaltjes door bomen. * Laaghangend fruit Dudok2050 Dit is één van de inspiraties van collectief Dudok2050, waarin Hilversumse professionals antwoord zochten op de vraag: “Wat zou Dudok doen als hij wist wat wij nu weten over klimaat, leefbaarheid en duurzaamheid?” (zie www.Hilversum100/Dudok2050) Heb je zelf ook inspiraties voor een duurzaam Hilversum 2050? Mail ze uiterlijk 29 november naar Dudok2050@gmail.com.
Lees meer

Locatie:



Wat zou jij willen bijdragen als dit wordt opgepakt?

Wij nemen het serieus om jou en je mede Hilversummers te ondersteunen in het waar maken van je initiatief. We vinden het een fijne gedachte dat jij het minstens net zo serieus neemt. Daarom stellen we je snel nog even een paar vragen voordat we daadwerkelijk het initiatief starten.

Maakt het te nemen initiatief Hilversum mooier voor meerdere Hilversummers? Zijn er meer Hilversummers die het een goed idee vinden? Heb je al een idee van Hilversummers die je in ieder geval wilt uitnodigen om betrokken te raken bij het initiatief?

  • Samen zetten we ons in om vanuit het gezamenlijk belang Hilversum te verbeteren. Dit betekent dat je snel op zoek zult gaan naar betrokkenheid van meerdere Hilversummers.

Is het waarmaken van dit idee iets dat ligt binnen jouw bereik? Is bij het idee iemand anders zijn eigendom (bijvoorbeeld gebouw o.i.d.) betrokken? Krijg je bij het waarmaken van het idee te maken met wet en regelgeving?

  • Soms is een idee vooral een oproep aan een persoon of organisatie om iets op te lossen of zich aan te passen. In dat geval is direct contact met de betreffende Hilversummer ons inziens een verstandigere route dan het nemen van een initiatief op Hilversummers.nl. Mocht je idee betrekking hebben op iemand anders zijn eigendom of past het mogelijk niet in wet en regelgeving dan kan het nuttig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat je een initiatief neemt.

Heb je een duidelijke ambitie? Iets dat op enige moment beschouwd kan worden als 'klaar'.

  • Initiatieven zijn pogingen om samen met andere Hilversummers een idee te verwezenlijken, initiatieven kenmerken zich doordat ze een begin en een eind hebben en na afloop van een geslaagd initiatief Hilversum een beetje mooier geworden is.

Is er voor het waarmaken van dit idee geld of andere middelen benodigd?

  • En heb je er voldoende vertrouwen in dat je samen met de andere Hilversummers deze middelen bij elkaar kunt organiseren?

Ben je bereid om er voldoende tijd in te steken om het initiatief daadwerkelijk samen waar te maken?

  • Onze ervaring leert dat het waar maken van een initiatief best regelmatig meer tijd en energie kost dan je van te voren verwacht en of hoopt. En dat is natuurlijk helemaal prima want zou je er anders aan beginnen... Toch vinden we het fijn als je nog één keer goed bedenkt of je ook als het even tegen zit bereid bent om samen met Hilversummers je echt in te zetten het idee waar te maken. Ja? Neem dan nu gerust het initiatief!

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We sparren graag met je!


Ja! Ik neem het initiatief