Homepage

Trefpunten nabij


Dudok had in iedere wijk een iconisch en herkenbaar baken: Een badhuis, leeszaal of school. Dit was wat hij bedoelde met: “Het doel van architectuur en stedenbouw is het bereiken van de harmonische organisatie van ruimten, waaraan mens en maatschappij behoefte hebben”. Hoe het is: De buurtbakens zijn vrijwel allemaal hun functie kwijtgeraakt. Het zijn niet meer de plekken waar de mensen elkaar ontmoeten en waar de buurt trots op kan zijn. Terwijl de vereenzaming opspeelt en er allerlei uitdagingen waar het gezamenlijk optrekken vanuit de buurten verlichting kan geven. Hoe het kan zijn: Het principe van ‘iedere buurt een iconisch herkenningspunt’ komt terug: niet meer een leeszaal, badhuis of schoolgebouw (ach, waarom niet?), maar wel in iedere buurt een baken om trots op te zijn. Het ziet er in iedere buurt anders uit, maar als rode draad zijn het overal uitnodigende ontmoetingsplekken waar gesprekken over buurtinitiatieven ontkiemen. Soms een bankje bij een speeltuin of moestuin met een foodtruck-achtige koffiepunt, soms een opgepimpt buurtgebouw. Prachtige architectonische buurtparels, vaak met architectonische begeleiding door bewoners zelf weer teruggebouwd tot een plek om trots op te zijn. Maar ook een kans voor straks achterhaalde ondernemingen in de buurten. Benzinestations kunnen eigentijdse ontmoetingsplekken worden: met, naast koffie en groene speelplekjes, ook pakketkluizen, buurtaccu’s en de uitgifte van allerlei vormen van deelvervoer. Benzine is straks immers geen verdienmodel meer. Dit zijn de broedplaatsen voor bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld voor de bestrijding van eenzaamheid, buurtgroen en gezamenlijke oplossingen voor het energie en warmte probleem. Dudok2050 Dit is één van de inspiraties van collectief Dudok2050, waarin Hilversumse professionals antwoord zochten op de vraag: “Wat zou Dudok doen als hij wist wat wij nu weten over klimaat, leefbaarheid en duurzaamheid?” (zie www.Hilversum100/Dudok2050) Heb je zelf ook inspiraties voor een duurzaam Hilversum 2050? Mail ze uiterlijk 29 november naar Dudok2050@gmail.com.
Lees meer

Locatie:



Wat zou jij willen bijdragen als dit wordt opgepakt?

Wij nemen het serieus om jou en je mede Hilversummers te ondersteunen in het waar maken van je initiatief. We vinden het een fijne gedachte dat jij het minstens net zo serieus neemt. Daarom stellen we je snel nog even een paar vragen voordat we daadwerkelijk het initiatief starten.

Maakt het te nemen initiatief Hilversum mooier voor meerdere Hilversummers? Zijn er meer Hilversummers die het een goed idee vinden? Heb je al een idee van Hilversummers die je in ieder geval wilt uitnodigen om betrokken te raken bij het initiatief?

  • Samen zetten we ons in om vanuit het gezamenlijk belang Hilversum te verbeteren. Dit betekent dat je snel op zoek zult gaan naar betrokkenheid van meerdere Hilversummers.

Is het waarmaken van dit idee iets dat ligt binnen jouw bereik? Is bij het idee iemand anders zijn eigendom (bijvoorbeeld gebouw o.i.d.) betrokken? Krijg je bij het waarmaken van het idee te maken met wet en regelgeving?

  • Soms is een idee vooral een oproep aan een persoon of organisatie om iets op te lossen of zich aan te passen. In dat geval is direct contact met de betreffende Hilversummer ons inziens een verstandigere route dan het nemen van een initiatief op Hilversummers.nl. Mocht je idee betrekking hebben op iemand anders zijn eigendom of past het mogelijk niet in wet en regelgeving dan kan het nuttig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat je een initiatief neemt.

Heb je een duidelijke ambitie? Iets dat op enige moment beschouwd kan worden als 'klaar'.

  • Initiatieven zijn pogingen om samen met andere Hilversummers een idee te verwezenlijken, initiatieven kenmerken zich doordat ze een begin en een eind hebben en na afloop van een geslaagd initiatief Hilversum een beetje mooier geworden is.

Is er voor het waarmaken van dit idee geld of andere middelen benodigd?

  • En heb je er voldoende vertrouwen in dat je samen met de andere Hilversummers deze middelen bij elkaar kunt organiseren?

Ben je bereid om er voldoende tijd in te steken om het initiatief daadwerkelijk samen waar te maken?

  • Onze ervaring leert dat het waar maken van een initiatief best regelmatig meer tijd en energie kost dan je van te voren verwacht en of hoopt. En dat is natuurlijk helemaal prima want zou je er anders aan beginnen... Toch vinden we het fijn als je nog één keer goed bedenkt of je ook als het even tegen zit bereid bent om samen met Hilversummers je echt in te zetten het idee waar te maken. Ja? Neem dan nu gerust het initiatief!

Mocht je nog twijfelen of vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We sparren graag met je!


Ja! Ik neem het initiatief