Hilversumse trotspots


Hilversum kent al vele mooie plekken, plekken waar we trots op mogen zijn; Trotspots.

Wij geloven dat het delen van deze trotspots bijdraagt aan een positieve insteek. Het inspireert en motiveert om initiatief te nemen die plekken die nog wel wat aandacht en liefde kunnen gebruiken mooier te maken.

Het lijkt ons de moeite waard om bij elke foto van een trotspot ook een interessant weetje over die plek te delen. Onderstaand een aantal voorbeelden van trotspots.

Ik doe mee!

Zonnestraal Hilversum

Het complex oorspronkelijk was bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen.

werf35

In 1916 hier het eerste industriële gebouw van Hilversum is gebouwd. Vanuit Amsterdam vestigde zich de Koninklijke Farmaceutische Handels Vereeniging.

Vrouw met Kind / de Lente

Dit kunstwerk dat aan de Lorentzvijver staat in 1962 door Joop Hekman uit Franse kalksteen gehouwen is.

grenspaal #9

De grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht ter hoogte van Eemnes dateert uit 1351.

Wagenmakersplein

De motor op deze paal een unieke Aprilia MOT’6.5 is, waarvan er maar 4000 in totaal geproduceerd zijn. het is een ode aan ontwerper Philippe Starck.

Marktplein

Bij het herontwerpen van het marktplein, Ontwerper Paul Portheine expliciet rekening heeft gehouden met de activiteiten die hier plaatsvinden, zoals het Gooisch bierfestival, City Run en natuurlijk de Hilversumse markt.)

Tv toren

Voor de introductie van digitale televisie de toendertijd 142 meter hoge toren in 2001 met een stalen vakwerkmast verhoogd is tot 196 meter.

Kermis

Gemeente Hilversum in 1899 de jaarlijkse kermis afschafte, waarna rellen uitbraken die teveel bleken voor de weinige dorpsagenten.

Kleine Spoor

Op 6 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om de kleine spoorbomen op termijn te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, deze oplossingsvariant KL29 gaat nu verder worden uitgewerkt.

Tolerantie - Verdraagzaamheid

Edo van Tetterode dit beeld maakte naar aanleiding van de moord op de 17-jarige Michael Poyé in 1986. Op de zwart granieten voet is aan vier zijden in verschillende talen het woord ‘verdraagzaamheid’ gegraveerd.

De Kwekerij

Hilversum Marketing in 2019 samen met Landschapsarchitect Karres en Brands het plan heeft ontwikkeld voor een nieuw stadspark: ‘de Kwekerij’. Alles wat gebouwd word voor de Kwekerij moet verplaatsbaar, Herbruikbaar en zo veel mogelijk recyclebaar zijn.

Polar Bear

Dit standbeeld van een ijsbeer, ontworpen door studio Lamme, in teken staat van de Britse 49e divisie. deze divisie had in de tijd dat het op Ijsland diende de bijnaam "Polar Bears" gekregen, en op hun voertuigen stond daarom een ijsbeer afgebeeld.

Centraal Station Hilversum

De gekleurde ramen in de hal zijn naar een ontwerp van Joost van Santen, In de stationshal staan twee zuilen die met kleine spiegelende gouden tegeltjes zijn bedekt.

Kerkstraat

De Hema in 1963 aan deze straat grotendeels afgebrand is door een zeer grote uitslaande brand.

Foodhall Mout

Het pand 1912 gebouwd was als Autopalace De Wit, om gebruikt te worden als salon voor welgestelden in het Gooi. Negentig jaar lang deed het pand aan het marktplein later dienst als bioscoop, casino en feestzaal voordat het in 2017 zijn deuren opende als Horecaonderneming.

Anna's Berg

Wist-je-dat: Op Anna's Berg "klankbankjes" staan.

Busstation Hilversum

Busstation Hilversum voorheen een van de eerste dynamische busstations in Nederland was.

Beatrix Tunnel

Architect Dudok in 1925 een plan maakte voor drie spoorwegovergangen,

Hilversumse watertoren

de Hilversumse watertoren op het hoogste punt van de gemeente Hilversum is gebouwd.

Televisietoren

Er in 2013 een grote afbeelding van het logo van het tv-programma Man bijt hond is onthuld op de mast. Dit gebeurde omdat het programma was gekozen tot het meest beeldbepalende programma van de Nederlandse omroep.

 

Nog veel meer trotspots

Er zijn natuurlijk veel meer te gekke plekken in Hilversum dan alleen de bovenstaande. Wil jij ons helpen om de mooie plekken van Hilversum te delen?

Doe je mee?