Gevelsteen in Detail

Gevelsteen in Detail

Oké, op de gevelsteen staat 1904, 119 jaar oud maar liefst. Met die prachtig gekleurde bakstenen staat het als een huis. 
Lees verder

In Detail

Meent maakt je mooi! Het Duurzame Kleding- en...

Meent maakt je mooi! Het Duurzame Kleding- en...

Ben je op zoek naar een duurzame manier om je kledingkast op te frissen en nieuw speelgoed te vinden voor je kinderen? Zoek niet verder! "Meent maakt je mooi!" is terug en biedt een geweldige gelegenheid voor vrouwen van alle leeftijden in en rond de Hilversumse Meent om kleding en speelgoed te ruilen. Hier zijn alle details die je moet weten over dit tweejaarlijkse evenement: Inleveren van Kleding: Zaterdag 30 september tussen 12:00 en 15:00 uurVoorwaarden voor Ruilen:-Inleveren kan alleen op de aangegeven dagen en tijden. Als dit echt niet lukt, neem dan contact op via meentmaakjemooi@gmail.com om te zien of er andere regelingen mogelijk zijn.-Bij het inleveren geldt de regel: 1 item inbrengen = 1 item meenemen. Je mag dames- en kinderkleding en speelgoed mixen naar hartenlust! Het aantal ingenomen items wordt genoteerd op je 'jurk'.-De items die je wilt ruilen moeten schoon en intact zijn. alleen items zonder rookgeur worden geaccepteerd. Als jij of iemand in je huishouden rookt, heeft het geen zin om deze items in te leveren.-Onderkleding, sokken, panty's en vergelijkbare items kun je thuis laten. -Voor mensen die niets hebben om in te leveren maar toch iets willen meenemen, geldt dat je maximaal 5 stuks kunt kopen voor slechts € 2,- per stuk.-Houd er rekening mee dat alle overgebleven kleding en spullen na afloop worden gedoneerd aan 'Kinderen in Nood' uit Bussum. Breng dus alleen items in die je echt kwijt wilt.- kinderkleding ruilen vanaf maat 86. -er worden alleen nieuwe items aangenomen, zoals maillots, ondergoed, sokken en pyjama's. Items zoals regenlaarzen, waterschoenen, snowboots (in goede staat) en sportkleding zijn welkom.Ook dit jaar worden weer een hoop enthousiastelingen verwacht. Samen kunnen we bijdragen aan duurzaamheid en het verminderen van verspilling. Dus markeer de datum in je agenda, breng je items mee en ruil je weg naar een stijlvolle en verantwoorde garderobe. Hopelijk tot ziens bij "Meent maakt je mooi"!
Lees verder

Agenda

Hillyweird's Plane Spotting Festival keert...

Hillyweird's Plane Spotting Festival keert...

Het Hillyweird Plane Spotting Festival keert terug naar de Gate, naast Vliegveld Hilversum, met de volgende editie van het #Planespottingfest, mogelijk gemaakt door de steun van Stichting Magdalena. Deze keer brengt het festival een opwindende en gevarieerde line-up naar het podium, die muziekliefhebbers van alle genres zal aanspreken.De avond begint met de energieke post-punk van "Dear Omens," aangedreven door hypnotiserende orgelklanken. Staatseinde brengt een moderne draai aan het geluid dat de Duitse muziekscène in de jaren '80 definieerde, Neu Deutsche Welle Elektropunk. internationalist Screamo Sensatie Karnabahar Bloemkool Coliflor levert een krachtige en emotionele screamo-ervaring. Tonto: Een Eenmansdrum- en Geluidsexplosie Fra Zedde zal je verbazen met zijn performance. Lokale Talenten Clittebandband en Servals.Music keren terug met nieuw materiaal, een jaar na hun debuutoptredens.Multitalent De Kraters is niet alleen een muzikant, maar ook een getalenteerde illustrator, en heeft de visuele aspecten van het festival vormgegeven.De avond begint om 18:00 uur met Dunebender, die een eclectische mix van doom, metal en saxofoon zal brengen.Hillyweird's Plane Spotting Festival belooft een muzikale reis te worden die de zintuigen prikkelt en je meeneemt naar het onverwachte. Mis deze kans niet om een diverse en opwindende mix van muzikaal talent te ervaren. Zorg ervoor dat je op tijd aankomt, want de avond belooft vanaf het allereerste moment te knallen. Het wordt een muzikaal spektakel dat je niet wilt missen! 
Lees verder

Agenda

Mevlana Moskee

Mevlana Moskee

De Moskee Mevlana is een bekende moskee in Hilversum. Het dient als een belangrijk religieus en cultureel centrum voor de lokale moslimgemeenschap. De moskee biedt al 20 jaar gebedsruimte, gemeenschapsbijeenkomsten en culturele activiteiten voor iedereen. Het is een plek van spirituele verrijking en interreligieuze dialoog. 
Lees verder

Trotspot

Elke dinsdag Fiets Reparatie Corner voor...

Elke dinsdag Fiets Reparatie Corner voor...

Het Klusklooster fungeert als een gemeenschappelijke ontmoetingsplek voor mensen en technologie. Hier komen we bijeen om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen bij diverse klussen, ongeacht of het nu gaat om technische, mechanische, wiskundige of digitale uitdagingen, of ze nu klein of groot zijn.Elke dinsdag tussen 20:00 en 22:00 kan je daar terecht voor de "Fiets Reparatie Corner". Hier klus je zelf met expertise van helpende ervaringsdeskundigen, gereedschap en een grote ruimte je fiets weer in elkaar.Je kan het klusklooster vinden aan de Korte Noorderweg 36.
Lees verder

Agenda

Week tegen Eenzaamheid: kijk naar elkaar om

Week tegen Eenzaamheid: kijk naar elkaar om

Eenzaamheid treft een hoog percentage van de bevolking, 49 procent van volwassenen gaf in 2022 namelijk aan om zich eenzaam te voelen en 14 procent voelde zich zelfs sterk eenzaam (VZinfo). Geen mooie cijfers dus, daarom moeten we hier samen iets aan doen. Om eenzaamheid tegen te gaan is het van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober Week tegen Eenzaamheid in Nederland, een week vol tips, initiatieven en activiteiten. Een van de doelen van de Week tegen Eenzaamheid is om de mogelijkheid te creëren om elkaar te ontmoeten. Verbinding staat centraal. De hoop is dat er bijzondere connecties worden gevormd met als gevolg dat mensen op lange termijn minder eenzaam zullen zijn. Er zijn per gemeente verschillende programma’s en ook in Hilversum is van alles te doen, bijvoorbeeld jeu-de-boulen, wandelen, koken, breien, voetballen, knutselen en tentoonstellingen bekijken. We hopen dat ook jij meehelpt om wat aandacht te schenken aan mensen die met eenzaamheid kampen, niet alleen deze week, maar altijd. Zo werken we samen aan een beter, gelukkiger Hilversum. Voel jij je zelf vaak eenzaam? Sluit je dan deze week aan bij de Week tegen Eenzaamheid. De link vind je onderaan dit artikel.
Lees verder

Uitgelicht

Reminder: meld je aan voor de verdiepende...

Reminder: meld je aan voor de verdiepende...

Wat is er nodig om jou te overtuigen om mee te doen aan de verdiepende gesprekken? Het is van belang dat zoveel mogelijk Hilversummers meepraten, en we willen jouw stem horen! Meld je aan via de link onderaan dit artikel.‘Wat is er nodig om 360 asielzoekers in Hilversum op te vangen?’, dat is de centrale vraag tijdens de tweede ronde van verdiepende gesprekken in Hilversum. Op zaterdagmiddag 30 september en donderdagavond 5 oktober komen inwoners van Hilversum samen om met elkaar in discussie te gaan over de opvang van vluchtelingen. De aanwezigen krijgen eerst een algemene introductie en gaan daarna in kleine groepjes in gesprek.Vóór de zomervakantie werden er al achttien gesprekken gehouden in verschillende wijken in Hilversum. De gesprekken gingen toen over het belang van het direct inburgeren van asielzoekers. Deze gesprekken worden gevoerd omdat ook Hilversum vanuit Den Haag wordt aangespoord om asielzoekers op te vangen. Er verblijven momenteel 150 asielzoekers in Hilversum maar er wordt verwacht dat dit aantal zal groeien. Daarom worden er gesprekken gehouden over nieuwe opvangplekken. Door dit belangrijk en mooi initiatief werken Hilversummers samen mee aan een beter Hilversum. Doe jij ook mee aan de conversatie?
Lees verder

Hilversummer

Rocket League finale Dutch Media Week

Rocket League finale Dutch Media Week

Nu bijna alle voorrondes voorbij zijn kunnen de winnende teams door naar de Rocket League finale tijdens de Dutch Media Week. De finale vindt plaats op het Media Park, waar op 9 september ook de Hilversumse voorrondes hebben plaatsgevonden. Dutch Media week is van 2 tot en met 8 oktober en staat dit jaar in het teken van gaming en esports. De Rocket League finale is op zaterdag 7 oktober. Er staat veel op het spel, de teams kunnen tijdens de finale namelijk een prijzenpot van wel 2700 euro winnen, spannend toch? Voor wie de wedstrijd wilt toeschouwen kost een kaartje 9,50 euro en met ditzelfde kaartje ben je ook welkom bij alle andere Dutch Media Week activiteiten. Zien we jou daar?
Lees verder

Agenda

De Vorstin in detail

De Vorstin in detail

Op de plek waar vroeger de Tagrijn stond ( in mijn jonge jaren wilden je ouders niet dat je erheen ging want 'daar werden stickies gerookt' ) staat nu De Vorstin. Het is ons poppodium maar het is meer dan dat, het heeft een agenda voor jong en oud.
Lees verder

In Detail

Stationsplein

Stationsplein

Wist je dat...Stationsplein is een levendige ontmoetingsplek gelegen nabij het centraal station van Hilversum. Het biedt faciliteiten, gemak voor reizigers en een bruisende sfeer met winkels en eetgelegenheden. Het is een belangrijk onderdeel van het stedelijke leven in Hilversum.
Lees verder

Trotspot

Meent Cultureel muziekfestival

Meent Cultureel muziekfestival

Meent Cultureel organiseert komende zaterdag de tweede editie van het Meent Cultureel muziekfestival. De bands ‘Fritzqo’, ‘Boris van der Lek and the JazzFluencers’ en ‘Wendy Kimani and the Congo Beachclub’ zullen optreden met vier verschillende genres. Namelijk jazz, pop, rock en soukous, een Congolese muziekstijl. Toegang tot het festival is gratis en er worden op locatie hapjes en drankjes verkocht. Ook zijn er twee attracties voor de kinderen zodat ouders rustig van de optredens kunnen genieten. Een middag voor jong en oud dus. Het programma start om 12:00 uur en eindigt om 17:30 uur op het centrale Wieltjesplein achter de Kruisdam in de Hilversumse Meent.
Lees verder

Agenda

Walk&Dance To Fight Cancer Hilversum

Walk&Dance To Fight Cancer Hilversum

Op zaterdag 14 oktober kun je meedoen aan de eerste ‘Walk&Dance To Fight Cancer’ in Hilversum. Het doel van dit evenement is om geld op te halen voor kankeronderzoek. Iedereen die zich inschrijft gaat sponsoren zoeken en een wandeling maken van 7.5 of 25 kilometer, zo kunnen we ons als Hilversummers samen inzetten voor de mensen die aan kanker lijden en iedereen in hun omgeving. Tijdens de wandeling vind je op verschillende plekken entertainment, hapjes en drankjes. De wandeling eindigt bij de Morgenster met een spetterende Silent Disco, een feest waarbij iedereen een koptelefoon met muziek draagt. Je kunt individueel deelnemen maar er is ook de mogelijkheid voor bedrijven om mee te doen als businessteam of zelfs een eigen tussenstop langs de route te organiseren. Dus niet alleen veel media-aandacht voor jouw bedrijf maar je doet ook nog eens mee aan een goed doel. Meer informatie over de Walk&Dance To Fight Cancer vind je in de link onderaan dit artikel.
Lees verder

Hulpvraag

Nieuwe kledingzaak ‘Throw’ geopend in De...

Nieuwe kledingzaak ‘Throw’ geopend in De...

Er is onlangs een nieuwe kledingzaak geopend in De Gooische Brink. De moderne winkel genaamd Throw verkoopt voornamelijk merk kleding inclusief merken zoals Daily Paper, Arte, Parel, The New Originals en Hue. De insteek is het verkopen van Europese streetwear in de sfeer van een atelier. Throw is een van de eerste echte streetwear winkels in Hilversum en opent daarmee een deur voor andere soortgelijke ondernemers om zich hier te vestigen. De winkel wordt gerunt door twee jonge mannen die elkaar kennen van de studie commerciële economie. Hoe vet zou het zijn als andere jonge ondernemers in hun voetsporen treden? Een mooie aanwinst voor ons centrum dus. Geef jij de winkel ook een kijkje? Hij bevindt zich op de Kerkstraat 63.
Lees verder

Algemeen

Duivenschool in detail

Duivenschool in detail

Dudok ontwierp vele scholen in Hilversum. Ook deze Nienke van Hichtumschool, met zijn lage ramen en typische oranje gekleurde kozijnen. De school werd al gauw Duivenschool genoemd omdat er nestkasten in de schoorsteen zaten. 
Lees verder

In Detail

Duurzame Dagen oktober 2023

Duurzame Dagen oktober 2023

Van donderdag 5 oktober tot en met zondag 8 oktober zijn in Hilversum de Duurzame Dagen aan de gang. De dagen staan natuurlijk in het teken van duurzaamheid en bestaan om meer aandacht aan het milieu te besteden. Veel duurzame doeners krijgen de kans om tips te geven en te laten zien wat zij allemaal voor het millieu doen.Terugkomende thema’s zijn isolatie, zonnepanelen, meer groen, minder afval en duurzame kleding, maar de duurzame doeners hebben ook nog allerlei andere creatieve ideeën die je tijdens het programma te horen krijgt. De dagen zijn van ochtend tot avond gevuld met exposities, markten, festivals en workshops, en de toegang is voor veel van deze dingen gratis.Deze dagen zijn een mooie, inclusieve manier om samen meer aandacht aan dit belangrijke probleem te besteden, dus we hopen dat jij er ook bij bent. Klik op de link onderaan dit artikel om het gevulde programma te bekijken. Wil jij zelf je eigen tips delen tijdens de duurzame dagen? Neem dan contact op met club@hilversum100.nl.
Lees verder

Agenda

Benefietbraderie aardbeving Marokko

Benefietbraderie aardbeving Marokko

We zijn ons inmiddels allemaal wel bewust van de aardbeving die op de avond van 8 september plaatsvond in Marokko. De natuurramp heeft tot nu toe meer dan 2800 mensen het leven gekost en dit getal kan nog groeien. Veel gewonden zijn nog niet geholpen omdat zij onder het puin liggen, of zich in afgelegen dorpen bevinden. Daarom is het van belang dat wij samenkomen om Marokko te helpen. Om deze rede organiseert wijkcentrum Lopes Dias een benefietbraderie met allerlei verschillende Turkse en Marokkaanse hapjes. De hapjes worden verkocht met als doel om geld op te halen voor de getroffenen van de aardbeving. Er is de mogelijkheid om de hapjes mee naar huis te nemen, maar je kunt ook in het wijkcentrum eten en in gesprek gaan met elkaar. Wij roepen iedereen op om aanwezig te zijn bij dit evenement zodat we samen onze bijdrage kunnen leveren aan de slachtoffers van de aardbeving.De braderie vindt plaats op zaterdag 16 september van 13:00 tot 17:00 uur op de Lopes Diaslaan 213 in Hilversum.
Lees verder

Uitgelicht

EP release en dromerig optreden Cézanne

EP release en dromerig optreden Cézanne

Op zondag 17 september kun je bij @AllArt terecht voor een optreden en EP release van Cézanne. Het is geen gewoon optreden, er wordt namelijk geur, videoprojectie, soundscapes en meditatie geïncorporeerd. Op deze avond viert Cézanne, echte naam Puck, haar debuut EP genaamd Reflections. De titel geeft het al weg, Puck reflecteert in de teksten op haarzelf en op existentiële vragen. De muziek van Cézanne is momenteel vooral bekend in Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland. Haar singles stonden in deze landen dan ook in de top 40. Haar shows worden gezien als een dromerige totaalbeleving waar elk zintuig geprikkeld wordt. Het doel voor de luisteraars is om te ontspannen en tot nieuwe inzichten te komen. Kaarten zijn beschikbaar op de website van De Vorstin en de show vindt plaats op de Korte Noorderweg 22 bij @AllArt van 16:00 tot 17:00 uur.
Lees verder

Agenda

#hillywings

#hillywings

Eric van der Vegt, een graffiti- en kunstenaar uit Hilversum, heeft een lege muur in de buurt van de Oude Doelen aan de Groest omgetoverd tot een kunstwerk. Het gedicht "IK VAN JOU" van Minke Maat diende als inspiratie voor een prachtige muurschildering met twee enorme kleurrijke vleugels die de bouwstenen van het leven symboliseren. Eric heeft het gedicht ook vleugels gegeven waardoor er een geweldige plek is ontstaan voor selfies met de eigen hashtag #Hillywings.
Lees verder

Trotspot

Mediapark

Mediapark

Wist je dat...Mediapark is een essentiële locatie in het bruisende Hilversum. Het dient als ontmoetingsplek en biedt faciliteiten en diensten voor de media-industrie. Het organiseert evenementen, bevordert samenwerkingen en biedt rondleidingen voor het publiek om de media-wereld te ervaren.
Lees verder

Trotspot

Oude KRO-studio in detail

Oude KRO-studio in detail

Hilversum, Mediastad en dat al heel lang. Dit is het trappenhuis van de oude KRO-studio. Nu gerenoveerd en een appartementencomplex. Dat de K van KRO voor katholiek staat is overduidelijk. Omdat het afgelopen weekend Open Monumentendag was, kon iedereen binnen kijken.
Lees verder

In Detail

Terugblik naar het Gooisch bierfestival

Terugblik naar het Gooisch bierfestival

Afgelopen weekend vond op het Hilversumse marktplein het Gooisch bierfestival plaats! Naast prijswinnende bieren werden er ook bieren van brouwerij de Klep en De Kaapse Brouwers geserveerd. Er waren masterclasses, bierproeverijen, foodtrucks en een podium gevuld met muziek. Een opmerkelijk optreden was dat van het danscollectief ‘Young Hilversummers’. Bekijk hieronder een compilatie van het optreden:    
Lees verder

Algemeen

Reminder jubileum Hilversum: stuur jouw ideeën in!

Reminder jubileum Hilversum: stuur jouw ideeën in!

Voor het geval dat jij het nieuws gemist had, je kunt jouw eigen originele ideeën voor het 600 jarig jubileum insturen bij de gemeente!  ‘Energie uit de stad’, luidt het motto. In maart 2024 wordt Hilversum 600 jaar oud. De gemeente heeft daarom een budget van 600 000 euro vrijgemaakt om dit jubileum te vieren. Maar ze gaan dit budget niet zomaar uitgeven, de inwoners van Hilversum krijgen namelijk de kans om met hun eigen feestelijke ideeën te komen. Er wordt gehoopt op veel diverse ideeën die te maken kunnen hebben met muziek, eten, sport, cultuur en alles wat er nog meer te bedenken valt.Er zijn vijf betrokken Hilversummers gekozen om de ideeën van de burgers te beoordelen en daarmee te zorgen dat het budget goed besteed wordt. Deze manier van subsidiëren doet recht aan het uitgangspunt dat het jubileum jaar voor en door de stad is. Doordat er één budget is voor alle energie uit de stad nodigt het enorm uit om initiatieven te nemen in samenwerking tussen verschillende netwerken in Hilversum.Er kan online subsidie aan worden gevraagd om een idee te sponsoren. Dit kan komen vanuit een bedrijf, maar ook vanuit werknemers of bewoners. De enige vereiste is dat men in Hilversum woont of werkt. Subsidie aanvragen kan maandelijks van 1 oktober 2023 tot en met 1 oktober 2024. Als dit gedaan is wordt de aanvraag door de vijf aangewezen vertegenwoordigers beoordeelt en krijgt de aanvrager reactie van de gemeente.Wil je graag een subsidie aanvraag doen? Klik dan op de onderstaande link. Foto: Karin van Leeuwen
Lees verder

Uitgelicht

Rondleidingen ’s-Gravelandse Buitenplaatsen

Rondleidingen ’s-Gravelandse Buitenplaatsen

Natuurmonumenten organiseert de komende tijd rondleidingen door de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Een gids zal tijdens de rondleiding vertellen over de vroegste ontstaansgeschiedenis vanaf de laatste ijstijd. Ook leer je over de plannen voor het herstel van Natuurmonumenten in de ’s-Gravelandse bossen.De excursies duren ongeveer twee uur en zijn te boeken op zondag 10 september, zondag 15 oktober, zaterdag 4 november en zaterdag 18 november. De prijs voor niet-leden is tien euro. Boek je tickets via de link hieronder om de mooie omgeving te bewonderen!
Lees verder

Agenda

Ronde twee verdiepende gesprekken asielzoekers...

Ronde twee verdiepende gesprekken asielzoekers...

‘Wat is er nodig om 360 asielzoekers in Hilversum op te vangen?’, dat is de centrale vraag tijdens de tweede ronde van verdiepende gesprekken in Hilversum. Op zaterdagmiddag 30 september en donderdagavond 5 oktober komen inwoners van Hilversum samen om met elkaar in discussie te gaan over de opvang van vluchtelingen. De aanwezigen krijgen eerst een algemene introductie en gaan daarna in kleine groepjes in gesprek. Vóór de zomervakantie werden er al achttien gesprekken gehouden in verschillende wijken in Hilversum. De gesprekken gingen toen over het belang van het direct inburgeren van asielzoekers. Deze gesprekken worden gevoerd omdat ook Hilversum vanuit Den Haag wordt aangespoord om asielzoekers op te vangen. Er verblijven momenteel 150 asielzoekers in Hilversum maar er wordt verwacht dat dit aantal zal groeien. Daarom worden er gesprekken gehouden over nieuwe opvangplekken. Door dit belangrijk en mooi initiatief werken Hilversummers samen mee aan een beter Hilversum. Doe jij ook mee aan de conversatie? Meer informatie op de link hieronder: 
Lees verder

Hilversummer

De Zuiderkerk in detail

De Zuiderkerk in detail

Kerken zijn er in overvloed in Hilversum. Maar zo langzamerhand lopen de kerken leeg, de gebouwen krijgen een andere functie of worden afgebroken. De Zuiderkerk staat er nog en is ook nog in gebruik als kerk. Er zijn diensten in de Engelse taal en dit is populair bij de vele expats die Hilversum rijk is. 
Lees verder

In Detail

Wagenmakersplein

Wagenmakersplein

Wist je dat...Wagenmakersplein is een bruisend plein met diverse winkels, restaurants en culturele evenementen. Het is een populaire ontmoetingsplek waar de lokale gemeenschap samenkomt en geniet van winkelen, culinair genot en sociale interactie. Het plein weerspiegelt de levendige sfeer en charme van Hilversum, waardoor het een must-visit bestemming is.
Lees verder

Trotspot

Pokémon beurs Dudok Arena

Pokémon beurs Dudok Arena

Niks te doen komende zaterdag? Je kunt altijd naar de Pokémon beurs bij de Dudok Arena! Tijdens de beurs is er de mogelijkheid om Pokémon kaarten, accessoires, knuffels en zelfs vintage producten te verkrijgen. Entree kost vijf euro en deuren openen om 11:30 uur. Pokémon bestaat nu al meer dan 25 jaar en heeft behalve tv-series, strips en speelgoed ook nog eens 122 games uitgebracht. Het merk komt origineel uit Japan maar veel van hun content wordt tegenwoordig in negen talen uitgebracht. Net als in de rest van de wereld zijn er vaak genoeg Pokémon evenementen in Nederland, en deze keer is er een in Hilversum. Hoe leuk is dat?
Lees verder

Agenda

Bijzondere tentoonstellingen Museum Hilversum

Bijzondere tentoonstellingen Museum Hilversum

Vanaf 15 september kun je dagelijks bij Museum Hilversum terecht voor drie nieuwe exposities genaamd ‘Mahsa en Mirsana’, ‘Hilversum bekeken vanuit het kind’ en ‘Corwin zoekt nier’. ‘Mahsa en Mirsana’ door fotograaf Anke van der Meer vertelt het verhaal van twee meisjes wiens gezin in 2021 is gevlucht voor de taliban en in Hilversum is geëindigd. Het dagelijks leven van de meisjes wordt uitgelicht om te laten zien hoe anders hun leven is en zal worden omdat ze gevlucht zijn. In het project ‘Corwin zoekt nier’ laat Selma van der Bijl zien hoe het leven van Corwin Winkelman en zijn gezin eruitziet terwijl hij op zijn nieuwe nier wacht. Corwin is zelf een actie gestart om het proces te versnellen en misschien de wachtlijst voor te zijn. Dieuwertje Bravenboer zet hilversum in het spotlicht met ‘Hilversum bekeken vanuit het kind’. Ze vindt dat de omgeving tijdens het opgroeien een grote invloed heeft op de rest van het leven en onderzoekt daarom hoe kinderen Hilversum ervaren. Ze volgt in elke wijk van Hilversum kinderen uit één gezin om te zien hoe zij zich bewegen in de wijk. De fotografen laten op deze unieke manier de diversiteit en kracht van Hilversum zien. Als je benieuwd bent geworden naar de verhalen van deze bijzondere mensen kun je vanaf 15 september dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur bij Museum Hilversum komen kijken.
Lees verder

Agenda

Monumenten komen tot leven tijdens de open...

Monumenten komen tot leven tijdens de open...

Volgend weekend is het tijd voor de open monumentendagen en dit jaar wordt er een bijzonder evenement toegevoegd aan het programma. Drie monumenten komen zaterdagavond 9 september namelijk tot leven. Door gebruik van muziek, licht en tekst worden op drie locaties bijzondere verhalen vertelt. Op een van de oudste begraafplaatsen van Hilversum, Stadstuin ‘De Hof’, kun je als publiek luisteren naar een hoorspel terwijl de bomen tot leven komen. Verantwoordelijk is Bas Westerweel in samenwerking met RE:Set music production & experiences.Op de Noorderbegraafplaats kun je een ballet touschouwen dat is geïnspireerd door een lichtkunstwerk van Tamar Frank en daarmee rituelen rondom de dood.Als derde wordt er een bijzonder verhaal verteld over de geschiedenis van Hilversum. De zout- en zandbunker in de Oude Haven dient hierbij als decor en als theater.Alle voorstellingen vinden plaats op zaterdag 9 september van 20:30 tot 22:10 uur en worden driemaal herhaald met een pauze.Foto: Dick van Aggelen
Lees verder

Agenda

Straatnamen in detail

Straatnamen in detail

Straatnamen en hun herkomst erbij, duidelijkheid voor alles. Het is een paadje dat langs het Mediapark loopt. Ik zie het voor me, een geboeide arrestant naast een veldwachter, lopend naar de rechtbank in Naarden. Eerst dat hele eind lopen en daarna 2 maanden op water en brood.
Lees verder

In Detail

Volgende week open monumentendagen 2023

Volgende week open monumentendagen 2023

Op negen en tien september is het weer tijd voor de jaarlijkse open monumentdagen. Natuurmonumenten maakt het tijdens deze dagen mogelijk om een kijkje te nemen in cultuurhistorische gebouwen door het hele land. Een opmerkelijk monument in de buurt van Hilversum is de bakstenen toren met de naam ‘Wolfsdreuvik’ gelegen in het Smithuyersbos. De sprookjesachtige toren is gebouwd in 1938 in opdracht van D.P.R.A. Bouvy wie tot zijn dood eigenaar is gebleven. Hij heeft in 1991 de Stichting Smithuyserbos opgericht met als doel het onderhouden van het bos. De stichting organiseert tijdens de open monumentdagen individuele en groepsrondleidingen. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf door het bos rond te lopen.Hoe bijzonder is het dat er In de buurt van Hilversum bijna veertig monumenten te vinden zijn? Kijk op openmonumentendag.nl voor meer informatie over de open monumentdagen. Hier vind je ook alle tijden en locaties.
Lees verder

Agenda

Busstation Hilversum

Busstation Hilversum

Wist je dat...Busstation Hilversum voorheen een van de eerste dynamische busstations in Nederland was, en lange tijd borden met flapjes gehad heeft.
Lees verder

Trotspot

Wereldwijde sensatie Bomb Rush Cyberfunk uit...

Wereldwijde sensatie Bomb Rush Cyberfunk uit...

Inmiddels is de game iets meer dan een week uit en lovend ontvangen door de internationale pers en het algemene publiek. Met meer dan 4.700 overweldigend positieve recensies tijdens het moment van schrijven op game platform Steam.Bomb Rush Cyberfunk is niet het eerste schot in de roos van Hilversumse ontwikkelaar Team Reptile. in 2014, alweer bijna 10 jaar geleden, brachten ze het vechtspel Lethal League uit. Dit werd op zichzelf een soort cult klassieker, geliefd om zijn fantastische soundtrack. Dat blijft een thema voor de nieuwe release, die ook een pompende soundtrack heeft.Hoe gaaf is het dat wij in Hilversum een ontwikkelaar in topvorm hebben! Check de catalogus van Team Reptile op de link hieronder.
Lees verder

Uitgelicht

Trots op eerste editie Live in ‘t Bos

Trots op eerste editie Live in ‘t Bos

In een adembenemende setting samen muziek beleven in ‘t bos. Dankzij het initiatief van de Vorstin en de de samenwerking met Landgoed Zonnestraal, Stadsfonds Hilversum, Smits Light & Sound, Gooische Bierbrouwerij, Jochem Winterwerp, Music around the Fireplace en Michiel van der Deijl kon dit afgelopen weekend in Hilversum.De Live in ‘t Bos concertserie vond plaats in het amfitheater op Landgoed Zonnestraal, waar ondanks een paar regendruppels een vrolijke menigte drie avonden van een vol muzikaal programma genoot. De bezoekers kregen in een intieme en sfeervolle setting in 3 dagen 12 verschillende optredens voorgeschoteld.Het is een groot goed dat door samenwerking van verschillende partijen zo’n gaaf evenement van de grond komt en een enorm succes blijkt! Voorafgaand aan het evenement was er enige bezorgdheid over het weer, maar tijdens de avond kon dat de pret niet drukken. Het terrein was omgetoverd tot een sfeervolle omgeving, met foodtrucks en gezellige kramen die bezoekers begroetten bij binnenkomst. De verlichting voegde een vleugje magie toe en creëerde een aangename festivalsfeer.Kortom, de eerste editie van Live in 't Bos was een succesvolle viering van muziek en gezelligheid. Met trots en enthousiasme kijken we terug op deze bijzondere reeks avonden.De artiesten die hebben opgetreden deze editie zijn als volgt;Alexandra AldenYentl WaylonDjoekeMorpheusKovacsJack JarrydPhilineJaap ReesemaHoli FoolsCrowbarsCookhouse
Lees verder

Algemeen

Esport finale van Dutch Media Week dit jaar in...

Esport finale van Dutch Media Week dit jaar in...

In oktober is het weer tijd voor de Dutch Media Week, een week waarin de vele ontwikkelingen en initiatieven in de Nederlandse media-industrie in het licht staan. Een belangrijk component daarvan is de esport competitie. Dit jaar wordt het spel Rocket League gespeeld, een voetbalspel waar spelers in plaats van mensen auto’s besturen, en de finale vindt plaats bij Beeld & Geluid in Hilversum!Gamers proberen zich in teams van drie te kwalificeren. De voorrondes vinden plaats op Go!Gaming locaties bij Pathé bioscopen in verschillende steden. Op zaterdag 9 september kun je een plek in de Rocket League Final verdienen in Groningen en Maastricht. Op 16 september zijn de mogelijkheden in Nijmegen, Purmerend (op de H20 Esports Campus) en Hilversum (KPN truck), en op 23 september in Rotterdam en Utrecht Leidsche Rijn.Op zaterdag 7 oktober is het tijd voor de finale. Je kunt deze als publiek bijwonen op verschillende stages op het Media Park in Hilversum. Het kan erg spannend worden want het winnende team krijgt namelijk een prijzenpot van 5000 euro. Er worden voor deze dag ook interessante tentoonstellingen, workshops en lezingen georganiseerd, je kunt bijvoorbeeld leren over game geschiedenis en beroepen in de game industrie. Verder is er natuurlijk ruimte om zelf te gamen en krijg je tips & tricks van professioneler gamers. Tickets zijn online te verkrijgen.
Lees verder

Uitgelicht

Trampoline springen in een oude kerk

Trampoline springen in een oude kerk

Ben jij fan van trampoline parken? Dan heb je vast interesse in deze bijzondere locatie. Flight Deck 53 heeft namelijk een oude kerk omgetoverd tot een trampoline park. De rijksmonumentale Clemenskerk is nu te gebruiken om individueel te jumpen, een jump feestje te geven of zelfs om jump lessen te nemen. Je bent elke dag van 10:00 tot 18:00 uur welkom om te jumpen, maar je moet wel een tijdslot reserveren. Er is ook de mogelijkheid om na afloop eten of drinken te bestellen.
Lees verder

Algemeen

Landgoed Zonnestraal: Live in 't Bos

Landgoed Zonnestraal: Live in 't Bos

Van 24 tot en met 26 augustus kun je dagelijks terecht op Landgoed Zonnestraal om te genieten van intieme, akoestische optredens. Er worden concerten gegeven door Waylon, Kovacs en Jaap Reesema. De drie voorprogramma's zijn van diverse opkomende artiesten, zoals de Hilversumse Yentl, Cookhouse en Néomi. Je wordt door boswachters en troubadours naar de concertlocatie begeleidt en krijgt onderweg de kans om de omgeving in je op te nemen. Tijdens deze wandeling word je verrast door lokale kunstenaars, en straattheater. Daarna is er ruimte om eten te bestellen bij de diverse foodtrucks. Het programma begint dagelijks om 17:00 uur en kost 30 euro.
Lees verder

Agenda

Duik dit weekend in de onderwaterwereld van...

Duik dit weekend in de onderwaterwereld van...

Op zaterdag 26 augustus kun je bij Museum Hilversum meedoen aan een bijzonder duik evenement. De dag staat in het teken van onderwaterfotografie, je krijgt namelijk de kans om onderwaterfoto’s te maken van objecten in een groot bassin. Dit alles onder begeleiding van een duik instructeur. Voordat het duiken begint krijg je advies over hoe je de mooiste onderwater foto’s kunt maken. Ook wordt er geadviseerd om je eigen snorkel en duikbril mee te nemen. Indien je liever niet aan duiken doet kun je de onderwaterwereld ook ontdekken met een Virtual Reality-bril en kun je jezelf op de foto te zetten in een onderwater pop-up fotostudio. Het evenement kost 17,50 euro en vindt plaats op zaterdag 26 augustus van 11:00 tot 17:00 uur.
Lees verder

Agenda

Anna's Berg

Anna's Berg

Wist je dat...Op Anna's Berg "klankbankjes" staan. Met de klanken van het beroemde Metropole orkest kan je genieten van het uitzicht.
Lees verder

Trotspot

Uitzichtpunt: beklim de toren van het raadhuis!

Uitzichtpunt: beklim de toren van het raadhuis!

Gedurende de maand augustus organiseert het Dudok Architectuur Centrum op elke woensdag en zaterdag een beklimming van de toren van het raadhuis. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom om, vergezeld door een volwassene, naar boven te gaan en te genieten van het uitzicht over Hilversum.Voordat de toren beklommen wordt krijg je eerst een rondleiding door het raadhuis. Daarna is het tijd om naar boven te gaan. Aan de top heb je uitzicht op Hilversum, het Gooi en afhankelijk van het weer zelfs de domtoren. Na afloop krijgen de kinderen een gratis raket ijsje als beloning. De rondleiding start elke woensdag om 14:00 uur en elke zaterdag om 12:30 uur. Het kost 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 18 jaar. Let op: dit duurt nog maar tot en met 31 augustus.
Lees verder

Agenda

De scholen gaan weer open! Let jij goed op de weg?

De scholen gaan weer open! Let jij goed op de weg?

Op 4 september is de schoolvakantie voorbij en gaan de kinderen in Noord-Holland weer terug naar school. VVN (veilig verkeer Nederland) waarschuwt mensen daarom om extra op te letten op de weg. Ze zijn een campagne gestart met als doel automobilisten op te roepen om op een gepaste snelheid te rijden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er vlak na de zomervakantie meer ongelukken voorkomen dan gemiddeld in het schooljaar. Ook bereid VVN scholieren voor op een veilige start na de zomervakantie met als tip bijvoorbeeld het van tevoren oefenen van de nieuwe schoolroute. VVN verkoopt spandoeken en posters die men als waarschuwing in de straat of in het raam kan ophangen. Een goed initiatief dus. Laten we samen zorgen voor een veilige, leuke start van het nieuwe schooljaar.
Lees verder

Algemeen

Brug in Detail

Brug in Detail

Wat ik mijn hele leven al mis in Hilversum is water. Een rivier of kanaal dat de stad doorkruist. En dan vooral de bruggen om naar de overkant te komen. Wij hebben alleen maar het spoor. Ik heb mij erbij neergelegd en geniet extra als ik in andere steden over bruggen fiets of wandel. De Erasmusbrug in Rotterdam, de Karelsbrug in Praag, Tower Bridge, Londen of Pont Neuf in Parijs. O, we hebben wel bruggen maar niet veel. De Stenen brug is er eentje en een mooie.
Lees verder

In Detail

Folly in Detail

Folly in Detail

Hilversum heeft ook een heuse folly, de Wolfsdreuvik. Een folly is een bouwwerk dat verder geen functie heeft. Een dwaasheid zoals het woord betekent. Deze ligt verborgen in het bos en om er te komen is een zoekplaatje. Zoek, zoek!
Lees verder

In Detail

Start nieuw sportseizoen: de voordelen van...

Start nieuw sportseizoen: de voordelen van...

Zijn jouw kinderen al aangemeld voor een teamsport dit schooljaar? Het seizoen gaat bijna weer beginnen en de voordelen van teamsport zijn niet op een hand te tellen. Niet alleen is het goed voor je lichaam om in beweging te blijven maar ook leren kinderen sociale vaardigheden, omgang met kritiek, zelfvertrouwen, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en samenwerking. Allemaal super positief dus. Voor kinderen en ouders die willen proeven hoe het is om aan een teamsport mee te doen worden er open dagen georganiseerd. Bijvoorbeeld kun je op zaterdag 2 september bij ‘t Gooi een kijkje nemen en kennismaken met andere mogelijk nieuwe teamgenoten. Deze kick-off is voor kinderen van 4 tot 13 jaar en start om 9:30 uur. Ben je overtuigd? Zorg dan dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent en dat je je aanmeldt op de website van ‘t Gooi: www.sc-tgooi.nl. Veel sport plezier!
Lees verder

Algemeen

Last minute: openluchtfilm in het Dudokpark

Last minute: openluchtfilm in het Dudokpark

Vanavond is er weer een gratis openluchtfilm te zien in het Dudokpark. Met live muziek, een foodtruck en een uitstekende film in het vooruitzicht staat een gezellige avond te wachten. De film begint om 21:30 uur maar ieder is vanaf 19:30 uur welkom.Film: The Quiet Girl is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld.Programma:19.30 uur Inloop / eten & drinken20.15 uur Live muziek Lizet Aviva met Django Triens21.00 uur Welkom en vertoning trailers komend filmseizoen21.30 uur Aanvang film The Quiet Girl23.10 uur Einde
Lees verder

Agenda

Gooisch bierfestival marktplein Hilversum

Gooisch bierfestival marktplein Hilversum

Op negen en tien september vindt het Gooisch bierfestival plaats op het marktplein in Hilversum. Je kunt er genieten van livemuziek, eten en maar liefst dertig verschillende soorten bier! Het beloven mooie dagen vol diversiteit en gezelligheid te worden. Er zijn dan ook verschillende optredens waaronder het danscollectief ‘The Creatives’ vanuit YoungHilversummers. Kom jij ook een biertje (of 30) proeven? Tijden:- Zaterdag 9 september 13:30 tot 00:00 uur- Zondag 10 september 13:30 tot 19:00 uur
Lees verder

Agenda

OERRR Watersafari voor kinderen

OERRR Watersafari voor kinderen

Doe op 23 augustus mee aan een avontuurlijke waterverkenning tijdens een watersafari en ontdek in anderhalf uur de onderwaterwereld: vangen en onderzoeken! Deze belevenis is ideaal voor gezinnen met kinderen van 4 jaar en ouder.Bij het bezoekerscentrum ontvangt iedereen een schepnetje, een emmer en een speurkaart. Bij het water laat de gids zien hoe je op de beste manier waterdieren kunt vangen. Eenmaal gevangen, neem je even de tijd om ze goed te observeren voordat ze voorzichtig weer in het water worden terugplaatst. Na de safari kun je kosteloos plezier maken in Speelnatuur van OERRR of een bezoek brengen aan restaurant Brambergen.Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar. Zowel volwassenen als kinderen moeten zich aanmelden als deelnemers. Houd er rekening mee dat kaartjes vooraf online moeten worden gekocht en zorg ervoor dat je een kwartier vantevoren aanwezig bent. De activiteit begint om 14:30 uur. Hoeveel waterdieren vang jij?
Lees verder

Agenda

Kantongerecht in Detail

Kantongerecht in Detail

Oudere Hilversummers weten dat hier vroeger het Kantongerecht zat. In een ver verleden moest ik hier opdraven omdat mijn bromfiets was opgevoerd. Als in een film hoorde ik met gebogen hoofd de beschuldiging aan, ontkennen was zinloos. De rechtbank is er niet meer maar aan het gebouw van architect Vegter zie je wat de functie was. Het is een opengeslagen boek, een dik boek, het Wetboek van Strafrecht.
Lees verder

In Detail

Foodhall Mout

Foodhall Mout

Wist je dat...Het pand 1912 gebouwd was als Autopalace De Wit, om gebruikt te worden als salon voor welgestelden in het Gooi. Negentig jaar lang deed het pand aan het marktplein later dienst als bioscoop, casino en feestzaal voordat het in 2017 zijn deuren opende als Horecaonderneming.
Lees verder

Trotspot

Video NU.nl: Hilversumse heide staat vroeg in...

Video NU.nl: Hilversumse heide staat vroeg in...

De Hilversumse heide staat dit jaar vroeg in bloei. De zee van paars wordt normaal gesproken in half augustus verwacht maar is de afgelopen jaren al begin augustus te zien. Ook NU.nl heeft dit opgemerkt en daarom een video met indrukwekkende drone beelden geplaatst. Bekijk de video hier zelf: https://www.nu.nl/302030/video/hilversumse-heide-kleurt-opnieuw-vroeg-knalpaars.html
Lees verder

Algemeen